Introvert

9 manieren waarop introverte mensen dingen anders doen in het leven

10 manieren waarop narcisten proberen je te manipuleren

“Verlegen zijn gaat over de angst om op sociaal gebied veroordeeld te worden, introvert zijn gaat over de manier waarop je omgaat met prikkels”, aldus Susan Cain, schrijfster van het boek: Power of introverts. Dus extraverte mensen vinden de vele prikkels juist prettig, terwijl introverte mensen het beste uit de verf komen als ze in een rustigere omgeving zijn.

Onderstaand zie je 9 manieren waarop mensen die neigen naar introversie (niemand is helemaal introvert of helemaal extravert) anders omgaan met dingen.

1 Werk kan uitputtend zijn
De wereld verandert. Steeds meer mensen trekken uit hun dorp om te gaan werken in de stad. Dus in plaats van te werken met mensen die ze al hun hele leven kennen werken de meeste mensen samen met een groep vreemden. Een groep die vaak groot, luid en druk is. En introverte mensen, die snel overprikkeld raken, voelen de energie op die momenten uit henzelf wegtrekken. Ze voelen zich in deze groep vaker geïsoleerd dan dat ze zich gesteund voelen en willen vaak overal zijn behalve tussen deze grote groep mensen.

2 Praten over koetjes en kalfjes geeft ze stress, terwijl echt gesprekken ze energie geven
Hoewel extraverte mensen het leuk vinden om met iedereen te kletsen over alles en niets, voelen introverte mensen zich snel geïntimideerd, verveeld en uitgeput. Het is niet ongebruikelijk dat een introvert persoon in een grote groep de rol aanneemt van de stille luisteraar en daarna tijd voor zichzelf nodig heeft om bij te komen. Terwijl introverte mensen juist energie krijgen van een goed gesprek met iemand (vaak één op één).

3 Ergens een presentatie geven vinden ze niet erg, maar het gekletst achteraf kan ze gestolen worden
Ongeveer de helft van alle mensen die introvert is geeft regelmatig presentaties voor groepen mensen. Ze doen het gewoon en bereiden het in de details voor. Vaak zeggen ze dat ze het makkelijker vinden om op het podium hun verhaal te doen dan om naderhand met mensen te netwerken.

4 Ze zijn snel afgeleid, maar voelen zich bijna nooit verveeld
Iemand die introvert is, is snel afgeleid op een plek waar hij of zij zich overprikkeld voelt. Omdat ze zo gevoelig zijn voor hun omgeving is het lastig voor iemand die introvert is om zich te concentreren in een open kantoortuin of in een grote groep. Wanneer zij zich kalm voelen in een rustige omgeving dan hebben ze er geen enkele moeite mee om zich te concentreren en kunnen ze uren achtereen met hetzelfde bezig zijn.

5 Ze voelen zich aangetrokken tot meer creatieve, op details gefocuste en afgezonderde banen
Introverte mensen vinden het fijn om tijd alleen door te brengen of in een kleine groep. Ook duiken ze graag diep in een opdracht en nemen ze de tijd om een beslissing te nemen en om problemen op te lossen. Daarom functioneren ze beter in een werkomgeving die ze toestaat om deze dingen te doen. Beroepen zoals bijvoorbeeld schrijver, techneut of ontwerper geven de introverte persoon de intellectuele stimulatie die ze nodig hebben zonder te worden afgeleid door een omgeving die te veel voor ze is.

6 Wanneer ze in een ruimte met veel mensen zijn dan bevinden ze zich dicht bij de uitgang
Introverte mensen voelen zich niet alleen psychisch ongemakkelijk op drukke plekken, ze doen ook hun best om fysiek hun ongemak zo min mogelijk te maken. Dit doen ze door zo dicht mogelijk bij een uitgang of tijdens een concert achteraan te gaan staan of door in het vliegtuig een stoel aan het gangpad te kiezen. Ze proberen te voorkomen dat ze aan alle kanten worden omringd door mensen.

7 Ze denken na voordat ze wat zeggen
Aan deze gewoonte danken introverte personen hun reputatie als goede luisteraars. Het is een tweede natuur om na te denken voordat ze wat zeggen, om intern even te reflecteren in plaats van over hard na te denken (zoals extraverte personen dit doen). Door dit gedrag komen ze stiller en verlegen over, maar het betekent gewoon dat wanneer ze spreken ze hebben nagedacht over de dingen die ze zeggen.

8 Ze zijn niet zo gevoelig voor de sfeer van de omgeving zoals extraverte personen
Een studie die in 2013 is gepubliceerd in het magazine Frontiers in Human Neuroscience wijst uit dat extraverte en introverte personen hun ervaringen op verschillende manieren in het ‘beloningssysteem’ van de hersenen verwerken. Terwijl extraverte personen vaak een fijn gevoel krijgen door de aanmaak van dopamine welke is gerelateerd aan hun omgeving, ervaren introverte mensen dit  niet. Introverte mensen ervaren de ‘beloningen’ uit hun omgeving sowieso niet zo sterk als dat extraverte mensen doen.

9 Ze klappen letterlijk dicht wanneer het tijd is om alleen te zijn
Elk introvert persoon heeft zijn eigen limiet als het gaat om prikkels en stimulatie. Een extravert persoon krijg energie van sociale aangelegenheden, een introvert kost het energie. Introverte personen vinden dat niet erg, ze vinden sociale interacties nog steeds leuk, maar op een gegeven moment is het wel echt tijd om weer op te laden.

Hufffingtonpost.com