Geluk

8 manieren waarop je hooggevoeligheid invloed heeft op je werk

8 manieren waarop je hooggevoeligheid invloed heeft op je werk

Onderzoek toont aan dat 15 tot 20% van de bevolking hooggevoelig is. Elain Aron heeft het fenomeen hooggevoeligheid onderzocht door onder andere MRI scans te maken van het brein van hooggevoelige mensen. Zij kwam er zo achter dat hooggevoelige mensen geluiden, gevoelens en zelfs de aanwezigheid van andere mensen veel intenser ervaren dan de gemiddelde persoon.

Hooggevoelig zijn is helemaal niet erg, soms is het wel lastig om zo gevoelig te zijn. Dit kan je ook merken op je werk, want hoe beïnvloedt deze hooggevoeligheid jouw werksituatie?

1 Je denkt over alles diep na
Voordat je actie onderneemt denk je eerst heel diep na. Bekijk je het probleem van alle kanten en belicht je de situatie van alle kanten. Kleine dingen in je leven (of dat van een ander) kunnen een grote invloed op je hebben.

2 Je ziet alle details
Je bent net zo gevoelig over details als over je gevoelens. Je ziet details die anderen niet zien en je bent pas tevreden als je alle puntjes op de ‘i’ hebt gezet. Dit is een kracht die in bepaalde functies enorm waardevol is.

3 Het duurt langer voordat je een besluit neemt
Aangezien je altijd verder kijkt dan je neus lang is en je alles van de hoed en de rand wilt weten, duurt het vaak langer voordat je ergens een besluit over neemt. Je bedenkt in je hoofd elke mogelijke uitkomst van je besluit en dit wikken en wegen gaat helaas vaak ten koste van je tijd.

4 Verkeerde keuzes vind je vreselijk
Als je dan eindelijk een besluit neemt en het blijkt de verkeerde te zijn dan vind je dit veel moeilijker dan de meeste mensen. Dit kan een vicieuze cirkel veroorzaken die je proces om besluiten te nemen nog meer vertraagt. Dit omdat de angst om een verkeerde keuze te maken er voor zorgt dat je er sowieso lang over doet om een keuze te maken.

5 Je vind het lastig om kritiek te krijgen
Omdat je zo gevoelig bent vind je het lastig om kritiek te krijgen. Je denkt lang over de kritiek die hebt gekregen na en schudt het niet zomaar van je af. Dit kan ook een voordeel zijn, want juist omdat je het niet zomaar van je afschudt doe je echt iets met de kritiek. Je maakt veranderingen om deze kritiek de volgende keer te voorkomen.

6 Je werkt goed in teamverband
Je bent empathisch, neemt niet zomaar een besluit en je schenkt aandacht aan details. Hierdoor ben je een waardevolle aanwinst voor elk team. Het kan soms een nadeel zijn als jij de gene bent die de uiteindelijke beslissing moet nemen. Daarom ben je beter af in een team als jij de input moet leveren of de analyses moet maken dan wanneer je de gene bent die uiteindelijk de knopen doorhakt.

7 Je hebt goede manieren
Omdat je je goed bewust bent van de emoties van anderen, houd je ook rekening met anderen. Je weet hoe jouw gedrag andere mensen beïnvloed en je hebt de juiste manieren om hier goed mee om te gaan. Maar hierdoor vind je het lastig om te merken dat sommige mensen zo bot of onbeleefd zijn.

8 Grote open kantoren vind je vreselijk
Jouw gevoeligheid voor anderen mensen, geluid en andere prikkels maken het lastig voor je om te werken in een grote kantoortuin. Jij werkt beter als je in een kleinere ruimte zit of als je vanuit huis werkt.

Ook handig: 5 krachtige lessen voor mensen die hooggevoelig zijn

Foto: Chroniclesofher.com