Relaties

8 Beloftes om te maken (en te houden) voor een gezonde en gelukkige relatie

3 dingen die we moeten weten over mannen

Een gezonde en gelukkige relatie is gefundeerd op vertrouwen, loyaliteit en respect. Een relatie waarin je samen een leven opbouwt maar ook je eigen persoonlijkheid niet uit het oog verliest. Het hebben van een gezonde relatie gaat niet vanzelf. Daar moet je beiden aan werken en zeer gecommitteerd aan zijn.

Maar zoals we elkaar beloftes kunnen maken kunnen we ook onszelf beloftes maken. Klinisch psychologe Leslie Ralph stelde 8 beloftes voor een gelukkige relatie op.

 1. Ik beloof je dat ik zal luisteren wanneer je tegen me praat
  Echt luisteren en proberen te achterhalen wat je partner nou wil zeggen. Wanneer je luistert, luister dan oprecht, zonder al over je antwoord na te denken. Zorg voor een actieve en open houding zelfs als je het verhaal al kent of niet interessant vindt.
 2. Ik beloof je om mezelf te zijn
  Jezelf zijn betekent het risico nemen om je kwetsbaar op te stellen. Hier heb je lef en zelfvertrouwen voor nodig. Laat jezelf aan je partner zien, zelfs de delen van jezelf die je niet leuk vindt. Beter dat, dan een versie van jezelf laten zien waarvan je denkt dat je partner die liever ziet. Spreek vanuit je hart, deel belangrijke herinneringen, praat over je angsten en dromen en doe jezelf niet te kort. Onderdeel van jezelf zijn is de dingen te doen die belangrijk voor jou zijn en te staan voor waar je in gelooft.
 3. Ik beloof je dat ik jou jezelf laat zijn
  Moedig je partner aan te zijn wie hij of zij is. Neem tijd om verder te kijken, te zien wat jouw partner uniek maakt en je zelf te herinneren aan waarom je ooit verliefd bent geworden. Sta je geliefde toe om zichzelf te zijn, inclusief de complexe of verwarrende kanten van je partner. Waardeer de verschillen tussen elkaar.
 4. Ik beloof je dat ik je zal helpen te groeien
  Geef je partner de steun en de vrijheid die hij of zij nodig heeft om te doen wat hem/haar gelukkig maakt. Moedig hem aan in plaats van hem terug te fluiten. Respecteer je partners beslissingen en accepteer dat dit soms veranderingen met zich mee brengt.
 5. Ik beloof je dat ik in moeilijke gesprekken geen beschuldigingen of bedreigingen zal uiten en een open houding aan zal nemen
  Gebruik constructief en open taalgebruik wanneer je over moeilijke onderwerpen praat. Benader het gesprek met respect. Probeer open te blijven staan voor kritische feedback (zelfs wanneer het moeilijk is om er naar te luisteren) en geef kritische feedback op een manier waarop je partner er iets aan heeft. Bied excuses aan wanneer je iemand pijn hebt gedaan en vergeef de ander als die jou pijn heeft gedaan.

 6. Ik beloof je om tijd voor je vrij te maken
  Zorg er voor de samen quality time hebt en dat de tijd die je samen doorbrengt intiem, leuk en belangrijk is. Probeer samen nieuwe dingen uit, zoek gedeelde hobby’s en probeer om samen lol te hebben.
  Soms heb je hier misschien geen zin in, vooral als je ook lekker voor de tv kunt hangen. En een avondje bank hangen hebben we allemaal nodig maar laat je relatie niet wegzakken in een sleur door altijd de weg van de minste weerstand te kiezen.
 7. Ik beloof je dat we een team zijn
  Samen werken als een team terwijl je ook elkaars behoeften respecteert. Dit betekent geen spelletjes spelen, geen score bijhouden van wie wat heeft gedaan en geen wrok koesteren. Accepteer dat conflicten onvermijdelijk zijn wanneer twee mensen samenwerken als een team. Behoud een sfeer van veiligheid, vertrouwen en respect in je relatie.
 8. Ik beloof je dat ik wat onze relatie uniek maakt, waardeer
  Focus op wat werkt binnen jullie relatie in plaats van je relatie te vergelijken met die van anderen. Probeer altijd de goede kanten van jullie relatie te zien. Herken en waardeer jullie speciale band.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

MindBodyGreen