Je weet misschien zelf ook wel dat je momenteel behoorlijk wat stress ervaart. Dus je weet dat je momenteel misschien een kort lontje hebt, veel piekert en moeilijk in slaap kan komen. Maar wanneer je gestrest bent en ook onderstaande symptomen ervaart dan ben je misschien dichterbij bij je breekpunt dan je denkt.
1 Je vindt het moeilijk om je te concentreren
Stress kan je hersenen een boost geven omdat je door stress hormonen aanmaakt die je geheugen verbeteren en die je concentratie verbeteren. Maar chronische stress kan ervoor zorgen dat je steeds meer moeite krijgt om je concentreren. En volgens de University of Maryland Medical Center kan extreme hoge niveaus van het stresshormoon cortisol zelfs je geheugen aantasten.
2 Je kunt niet stoppen met eten
Stress zorgt ervoor dat onze hersenen bepaalde hormonen aanmaken, inclusief adrenaline, welke je spieren het signaal geven dat ze klaar moeten staan voor de strijd. Wanneer de adrenaline vermindert, zegt cortisol tegen het lichaam dat het zijn verloren energie moet inhalen door te eten. Maar het probleem is dat wanneer je gestrest ben door redenen die niet heel veel fysieke activiteit inhouden (zoals rennen voor je leven omdat er een sabeltandtijger achter je aanzit), je biologisch toch zo geprogrammeerd bent om te gaan eten terwijl dit niet nodig is.
3 Je buik is van streek
Buikpijn en buikkrampen zijn vaak fysieke uitingen van stress en onrust. Wanneer je merkt dat er een patroon zit in je buikpijn, je opgeblazen gevoel, je constipatie, gassen en diaree dan kun je last hebben van het prikkelbare darmsyndroom. Wetenschappers linken het prikkelbare darmsyndroom (PDS) aan stress maar wijten de oorzaak van je prikkelbare darmsyndroom niet geheel aan stress. PDS kan worden getriggerd door de reactie van het immuunsysteem op stress, maar wetenschappers onderzoeken dit nog.
4 Het kan je niet meer zoveel schelen hoe je eruit ziet
Je morst ’s ochtends koffie op je shirt, maar je hebt niet de puf of de zin om de vlek eruit te halen. Je denkt misschien dat je gewoon lui bent, maar wanneer deze houding aanblijft houden dan is er wellicht meer aan de hand. Stress zorgt ervoor dat je ontzettend moe kan worden. En het kan er ook voor zorgen dat je geen plezier meer beleeft aan dingen waar je eerder wel plezier aan beleefde, zoals je leuk aankleden voor kantoor. Artsen suggereren dat zorgdragen voor een goed voorkomen te veel gevraagd kan zijn voor iemand die problemen heeft met zijn of haar mentale gezondheid.
5 Je begint ineen gedoken te lopen
In een onderzoek van de San Francisco State University werd aan 110 studenten gevraagd om een stuk te lopen met afgezakte schouders. De hele groep was het erover eens dat hun ineengedoken houding ervoor zorgde dat ze zich minder energiek voelden. Studenten die al depressiever waren voelden zich na deze opdracht nog meer depressief dan ze al waren. Een slecht houding kan een signaal zijn van een depressieve stemming. Wees daarom alert op je houding tijdens je werk en probeer rechtop te lopen en te zitten.
6 Je reukorgaan draait op volle toeren
Wanneer je schone huis opeens begint te stinken dan kan het tijd zijn om eens naar je stresslevels te kijken. Toen onderzoekers testpersonen foto’s voorhielden van verontrustende beelden, dachten hun hersenen dat neutrale geuren ‘stonken’.
7 Je bent ervan overtuigd dat er iets ergs staat te gebeuren
Je constant zorgen maken, maar je weet niet precies waarvoor? Te veel stress kan normale zorgen enorm opblazen. Ook extreem paranoïde worden kan een symptoom van te veel stress zijn.
Wanneer je te veel stress ervaart kan het goed zijn om een afspraak te maken met jej huisarts om zo samen naar een oplossing te kijken.