Gezondheid

7 Duidelijke signalen dat je meer moet bewegen

7 redenen om meer te bewegen

Ja je kunt afvallen door voldoende beweging, maar er zijn nog meer manieren waarop beweging je gezondheid radicaal verbetert.

1 Je voelt je constant moe
Wanneer jij je constant moe voelt, zelfs wanneer je gezond eet en voldoende slaapt dan is beweging misschien alles wat je nodig hebt. Een onderzoek gedaan door de Universiteit van Georgia laat zien dat 3 keer per week, 20 minuten cardio op gemiddelde intensiteit je energielevel met 20% doet stijgen. Onderzoekers zeggen dat beweging direct invloed heeft op het zenuwsysteem om zo vermoeidheid te verminderen, in sommige gevallen wel tot 65%(!) aldus de New York Times.

2 Je hebt opeens last van pijn in je rug, knie of bijvoorbeeld je schouder
Je hebt allemaal wel eens van die ochtenden dat je wakker wordt met bijvoorbeeld pijn in je rug. En hoewel je misschien de neiging hebt even rustig af te wachten hoe het verder gaat zeggen personal trainers Jim Karas en Michelle Blekely dat je juist dan je lichaam in beweging moet krijgen. Door je spieren te bewegen, je lichaam soepel te maken en je bloed te laten stromen kun je de pijn verzachten.

3 Je bent gestrest
Het niveau van stress is nog nooit zo hoog geweest. Onderzoekers tonen aan dat van 1983 tot 2009 de stresslevels voor vrouwen 18% zijn gestegen en voor mannen 24%. We maken ons meer zorgen over onze financiën, worden constant gebombardeerd met informatie door de media, zijn altijd bereikbaar en we hebben geen tijd meer om tot rust te komen en op te laden. Maar door te wandelen, te fietsen, hard te lopen of door krachttraining voor 20 tot 30 minuten, 3 keer per week kun jij je stressniveaus al enorm naar beneden brengen. Dus als je een zware periode hebt of een moeilijke beslissing moet maken, dan kan naar buiten gaan om te bewegen wel eens de beste oplossing zijn.

4 Je hormonen zijn uit balans
Beweging is een uitstekende manier om je hormonen te regulieren en je zult verstelt staan van hoeveel effect dit heeft op hoe je denkt, hoe je eruit ziet en hoe jij je voelt.

5 Je spijsvertering is van slag
30 minuten flink doorstappen of hardlopen is enorm goed voor je spijsvertering. Je darmen worden als het ware gemasseerd wanneer je beweegt en raken goed doorbloed. Je eten verlaat je lichaam sneller en soepeler waardoor je minder last hebt van constipatie. Bewegen (wandelen, fietsen, hardlopen, zwemmen of zelfs yoga) zal je lichaam helpen bij het verteren van je voeding.

6 Je vindt het moeilijk om verleidingen te weerstaan
Misschien is het alcohol, snoep, chips of zijn het sigaretten. We hebben allemaal verleidingen die we moeilijk kunnen weerstaan en waar we niet trots op zijn. Sommige mensen merken dat wanneer ze gaan sporten ze hun verleidingen beter kunnen weerstaan.

7 Je slaapt niet goed
Wanneer je moeite hebt om in slaap te vallen of om de hele nacht door te slapen dan kan het zijn dat je gedurende de dag wat meer beweging nodig hebt. In een onderzoek wat is gepubliceerd in het magazine Sleep Medicine kwam naar voren dat mensen van middelbare leeftijd die moeite hadden met slapen en die gingen sporten en moesten slapen in een donkere en koele slaapkamer elke nacht 1.25 uur meer slaap kregen dan de mensen uit de testgroep die niet bewogen.

RD.com