Bewegen Gezondheid

5 simpele manieren om de uren die je zittend achter je bureau doorbrengt te compenseren

Beweeg jij nog wel genoeg?

Zitten is hartstikke ongezond! We zitten te lang en dit brengt enorme gezondheidsrisico’s met zich mee. Langdurig zitten leidt tot een verhoogde kans op overlijden en een verhoogde kans op verschillende chronische ziekten. Maar als je niet de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld een duur fietsbureau aan te schaffen of om een lange pauze te nemen zodat je naar de sportschool kan dan hebben we goed nieuws! Onderzoek wijst uit dat je niet noodzakelijk meer hoeft te sporten om de schade van het lange zitten teniet te doen, je moet gewoon minder lang achter elkaar zitten.

Onderstaand zie je 5 manieren waarop je de hele dag door meer beweegt en toch productief op je werk blijft:

1Wiebel in je stoel
Volgens een studie van de universiteit van Leeds’ UK Women’s Cohort, hebben vrouwen die 7 uur per dag stil zitten op hun bureaustoel en die zichzelf identificeerden als vrouwen die niet constant wiebelen, meer kans op overlijden dan vrouwen die 5 uur per dag zitten maar die wel bewegen op hun stoel. Bewegen in je stoel kan de kans op verhoogde sterfte door lang stil te zitten dus verminderen. Dus blijf lekker bewegen op je stoel, schommel je benen heen en weer en verander regelmatig van houding.

2 Wandel 10 minuten tijdens je lunchpauze
In een kleine studie die gehouden is onder 11 jonge mannen door onderzoekers van de Universiteit van Missouri kwam naar voren dat 10 minuten wandelen de beste manier is om de komende uren die zittend doorgebracht worden de bloeddoorstroming en de gezondheid van de bloedvaten te verbeteren.

3 Ga naar het toilet
Of het koffiezetapparaat. Of loop even naar het bureau van je collega in plaats van hem of haar te bellen. Want hoewel een wandeling van 10 minuten ideaal is kan volgens de Universiteit van Utah Health Sciences een wandeling van 2 minuten al helpen. Dit vervangt sporten niet, maar onderzoekers raden aan om elk uur in ieder geval 2 minuten te lopen, want dit deed het risico op overlijden van de deelnemers van het onderzoek met 33% dalen.

4 Druk op pauze wanneer er tv gekeken wordt
Dit geldt voor onze kinderen. Onderzoek van de Endocrine Society wijst uit dat een wandelpauze van 3 minuten kinderen helpt om hun bloedsuiker spiegel te verbeteren wanneer zij voor een langere tijd tv kijken. Dus zorg ervoor dat je kleintjes af en toe bewegen als zij voor de tv zitten.

5 Plof aan het einde van de dag niet direct op de bank
Het is heel verleidelijk om je schoenen uit te schoppen en de hele avond de bank niet meer af te komen. Maar onderzoekers van de Universiteit van Sydney adviseren je toch om dit niet te doen. Wanneer jij je dagelijkse tv uurtje inruilt voor een uurtje wandelen dan verklein jij je kans op overlijden met 12 tot 14%.