Geluk

5 signalen dat je een te laag zelfbeeld hebt (en hoe je dit kunt oplossen)

voor de vriendin die te goed is voor zijn bullshit

Wanneer je een gezonde dosis eigenwaarde hebt dan heb je vertrouwen in jezelf, vertrouw je erop dat je de juiste keuzes maakt en dat je de consequenties aan kunt. Het is ook het geloof dat je recht hebt op succes en geluk. En of je wel of geen goede eigenwaarde hebt beïnvloed elk facet van je leven.

Hoe staat het eigenlijk met jouw zelfbeeld? Heb jij voldoende zelfvertrouwen? Onderstaand zie 5 signalen van een laag zelfbeeld en tips over hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen.

1 Je hebt het gevoel dat jij jezelf altijd moet bewijzen
Je bent geen groentje, je hebt ervaring en hebt jezelf ruimschoots bewezen. Maar toch heb je nog steeds het gevoel dat jij jezelf constant moet bewijzen: op werk, op school zelfs met vrienden of je partner. Als je dat gevoel maar niet van je af kunt zetten, dat je altijd nog iets van jezelf moet doen om te bewijzen dat je wel slim, mooi, goed genoeg bent, dan geloof je niet met al je hart in je eigen kwaliteiten.

Wat kun je eraan doen?
Als dit op jou van toepassing is dan is het goed om eens rustig te gaan zitten om erachter te komen wat je nou eigenlijk wilt bewijzen, tegenover wie jij je wilt bewijzen en waarom je het gevoel hebt dat jij je moet bewijzen. Focus je op je goede kanten en dingen die je allemaal al hebt bereikt zodat je in jezelf kunt gaan geloven.

2 Je hebt slechte relaties
De relaties met mensen die je uiteindelijk uitgeput en afgewezen achtergelaten. Jij geeft en zij nemen, en dan nemen ze nog een beetje meer.  Je hebt geen controle over de mensen die je leven inkomen, maar je kunt wel kiezen in wie jij tijd en energie wilt stoppen. Wanneer je al je energie en tijd in een slechte relatie stopt dan weet je dat er moeilijkheden van komen. Ergens diep van binnen denk je dat jij geen goede relatie en echte liefde verdient. Dat dit het beste is wat jij kunt krijgen.

Wat kun je eraan doen?
Maak een lijst van de dingen die jou uniek maken. Ben je zorgzaam, gezellig, lief etc.? Zet het op je lijst. Krijg je van iemand een complimentje, hup voeg het toe aan je lijst. Wanneer je jouw eigen kwaliteiten gaat zien dan zul je ook inzien dat je echte liefde en steun verdient.

3 Je bent helemaal van slag als er eens iets tegenzit
De baan die je hebt verloren, daar ben je eigenlijk nog steeds kapot van. Je relatiebreuk heeft je maanden van het pad gebracht. En niet die 10 kilo afvallen maakt je al een half jaar kwaad.

Het leven loopt zoals het loopt en is niet altijd makkelijk. We krijgen allemaal te maken met ziektes, relatiebreuken en teleurstellingen. Maar wanneer je een laag zelfbeeld hebt dan komt de klap nog harder aan. Je hebt niet de kracht om terug te veren, je hebt het gevoel dat dingen nooit meer beter worden. Waarom zou je opstaan als je toch weer neergeslagen wordt?

Wat kun je eraan doen?
Iedereen krijgt te maken met tegenslag. Maar het is heel belangrijk om “normale” tegenslagen in het leven (de tegenslagen die we allemaal tegenkomen) niet persoonlijk op te nemen, sommige dingen kunnen iedereen overkomen en hebben niets met jou te maken. Door hulp te zoeken in tijden van crisis kun je inzien dat je niet de enige bent die hiermee te maken en heeft en kun je inzien dat het niets met jou als persoon te maken heeft.

4 Je noemt je succes “geluk”
Wanneer iemand je echt dwingt, dan kun je heel misschien wel wat dingen opnoemen die je hebt bereikt. Maar zodra je het toegeeft dan schuif je deze dingen al snel af op geluk. Het kwam niet door jouw harde werken, je talent of toewijding, nee jij had gewoon mazzel… Fout. Jij hebt je succes verdiend, en door dit niet in te zien doe jij jezelf echt te kort.

Wat kun je eraan doen?
Hoewel het misschien wat onwennig aan kan voelen is het goed om jouw successen bij te houden, schrijf alle dingen die je hebt bereikt maar gewoon op. Wanneer je jouw ‘reis’ uitschrijft zul je waarschijnlijk zelf inzien dat dit niet is gebeurt omdat er een goede fee in de buurt was, maar omdat je dit zelf voor elkaar hebt gekregen.

5 Je gaat je dromen niet achterna
Voor elke droom die je hebt kun je wel 100 excuses bedenken waarom je deze droom niet zou moeten volgen. Of nog erger, je staat jezelf misschien niet eens toe om te dromen. Waarom zou je, als het toch nooit gaat gebeuren…? Jezelf niet toestaan om te dromen en om een beeld te scheppen van je ideale leven is een teken van een laag zelfbeeld. Wanneer je niet doet wat je echt leuk vindt, dan trekt het leven aan je voorbij. En dromen hoeven geen wilde fantasieën te zijn, het zijn reacties op waar je naar toe wilt.

Wat kun je eraan doen?
Wanneer je merkt dat je dagdroomt over je ideale leven, maar dat je geen enkele stap zet om dit te bereiken dan kun je misschien de volgende opdracht proberen. Beeld jezelf in dat je in een trein zit, de bestemming is je aller mooiste leven. Hoe zou het eruit zien? Wie zou daar zijn? Hoe zou jij je voelen? Wat zou je doen?

Wanneer een duidelijk beeld hebt schrijf dan een concrete stap op die je zou kunnen nemen om dichter bij je doel te komen. Weet dat je goed genoeg bent om die stap te nemen. Zelfs een klein stapje kan al veel veranderen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Mindbodygreen.com