Je hebt iemand net ontmoet en binnen enkele seconden heb je het gevoel dat er iets mis met je is. Totdat je die persoon ontmoette had je eigenlijk best een goede dag. Misschien is deze persoon de moeder van een van de klasgenootjes van je kinderen en nadat ze zich heeft voorgesteld wordt het al duidelijk dat zij een goede baan heeft, zij er prachtig uitziet en een ideaal gezinnetje heeft. En of je het nou wilt of niet, je voelt jezelf toch een klein beetje kleiner worden naast haar.
Mensen die anderen graag laten weten hoe geweldig ze zijn kunnen je behoorlijk klein laten voelen. Maar jij hoeft je niet klein te voelen. De psychologie achter dit proces komt voort uit de theorie van de Weense psychoanalist Alfred Adler. Volgens Adler doen mensen die zich inferieur voelen (of minderwaardig) ontzettend hun best om dit te compenseren wat het streven naar superioriteit wordt genoemd. En de manier waarop deze enorm onzekere mensen zichzelf goed kunnen voelen is door anderen minder te laten voelen.
Onderstaand vind je 4 manieren waarop je de acties van zo iemand leert te herkennen door hun onzekerheden nader te inspecteren:
1 De onzekere persoon probeert jou onzeker over jezelf te laten voelen
Wanneer jij begint te twijfelen aan je zelfwaarde, gebeurt dit dan vooral wanneer je in de buurt van een bepaalt persoon of een bepaalt type persoon bent? Is deze persoon altijd bezig met het showen van zijn of haar sterkte eigenschappen? Als jij over het algemeen niet onzeker bent maar wel als je in de buurt bent van sommige mensen dan is het zeer waarschijnlijk dat deze mensen hun onzekerheden op jou projecteren.
2 De onzekere persoon wil je constant laten weten wat hij of zij wel niet heeft bereikt
Jij hoeft niet onzeker te voelen bij iemand om te concluderen dat hun gedrag wordt veroorzaakt door een grote onzekerheid. Mensen die constant opscheppen over hun fantastische levensstijl, hun geweldig opleiding, baan of over hun geweldige kinderen doen dit waarschijnlijk om zichzelf te overtuigen van het feit dat ze iets waard zijn.
3 De onzekere persoon schept op verpakt in een klaagzang
Deze onzekere persoon schept op maar verstopt dit in een klaagzang. Bijvoorbeeld iemand op Facebook klaagt over al het reizen wat zij moet doen (door haar enorm belangrijke baan) of iemand die klaagt dat hij altijd maar langs het veld moet staan bij de hockeywedstrijden van zijn kinderen (die natuurlijk wel elke wedstrijd winnen).
4 De onzekere persoon klaagt vaak dat dingen niet goed genoeg zijn
Mensen die zich enorm minderwaardig voelen showen graag hoe hoog hun standaarden wel niet zijn. Jij zult ze misschien automatisch het label van een snob geven, maar wanneer jij je realiseert dat het allemaal een act is dan zul je zien dat jij je echt niet minder hoeft te voelen dan zij. Want wat ze proberen is om te laten zien dat zij kunnen leven volgens hun hoge standaarden en dat zij daarom beter zijn dan andere mensen. Want zij sporten namelijk wel elke dag, eten nooit suiker, werken 12 uur per dag etc. Op deze manier kunnen zij zichzelf voorhouden dat ze beter zijn dan anderen.
Dus door de onzekerheid in andere mensen te kunnen doorzien hoef jij niet meer zo te twijfelen over jezelf. Niemand is perfect, we zijn allemaal maar mensen. Laat je daarom niet onzeker maken door anderen die in jouw ogen wel het perfecte leven hebben.