Relaties. Er zijn boeken over geschreven, films over gemaakt er worden zelfs cursussen over gegeven. Want de liefde is mooi maar het kan ook onzeker zijn. Want je opent je hart en moet er maar vertrouwen in hebben dat de ander daar goed mee omgaat en als je in het verleden bent gekwetst dan kan het moeilijk zijn om jezelf weer open te stellen. Maar als jij het vertrouwen weer kan vinden dan kun je veel meer genieten! Want het is zonde om je onzekerheid je relatie te laten verpesten.
Onderstaand vind je 3 manieren waardoor een relatie door onzekerheid kan falen en wat je hier aan kunt doen.
1 Controlerend gedrag
Vaak zijn mensen in een relatie bang voor afwijzing. Hoewel deze gevoelens naar boven komen in een liefdesrelatie ontstaan deze gevoelens vaak in je kindertijd door ervaringen met ouders, verzorgers of broers en zussen. Als jouw partner jouw telefoontje(s) negeert dan kan dit jouw angst voor afwijzing triggeren.
Veel mensen reageren door controlerend gedrag te vertonen naar hun partner wanneer ze bang zijn om te worden afgewezen. Ze worden bijvoorbeeld boos of veeleisend. Of ze beginnen een wrok te koesteren en keren zich in zichzelf. Geen van deze manieren zorgt ervoor dat je juist dichter bij je partner komt.
Wanneer jij handelt vanuit je angst en op deze manier (onbewust) je partner probeert te controleren kan de liefde langzaam gaan vervagen. Want niemand vindt het prettig om door iemand de les te worden gelezen. Je kunt deze vicieuze cirkel doorbreken door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gevoel en dit gevoel niet op de ander te projecteren.
2 Laat jezelf niet in de steek
Wanneer jij jezelf verwaarloost, door je gevoelens te negeren, jezelf te veroordelen of door je partner verantwoordlijk te houden voor hoe goed of slecht jij je over jezelf voelt, dan zul jij je op een gegeven moment aanhankelijk en onzeker gaan opstellen. Dit zal je angst om je partner (of jezelf) te verliezen alleen maar aanwakkeren.
Hoe beter je leert om goed voor jezelf te zorgen, hoe minder jij je zorgen zult maken over de afwijzing van anderen. Mensen die van zichzelf houden zijn beter in het stellen van grenzen.
Angst zorgt ervoor dat je hart op slot gaat, liefde zorgt ervoor dat je hart open gaat. Probeer daarom goed naar je lichaam te luisteren, probeer te leren voelen. Vind ik dit eigenlijk wel prettig? Voel ik me hier goed bij? Vind ik dit ook leuk? Probeer tijd voor jezelf te nemen, ruimte in te nemen en te aarden. Hierdoor ben je beter in staat om te luisteren naar de signalen van je lichaam, want je lichaam weet echt wel wat goed of niet goed voor je is. Leer op je lichaam (dus jezelf) te vertrouwen.
3 Wie geef jij de schuld?
De meeste van ons kunnen makkelijk benoemen wat onze partner allemaal verkeerd doet. Maar we vinden het moeilijker om te zeggen wat wij zelf nou verkeerd doen. Het is belangrijk om van tijd tot tijd je ogen niet op je partner maar op jezelf te richten. Door eerlijk te zijn tegen jezelf over bijvoorbeeld jouw angst voor afwijzing en het gedrag wat je naar aanleiding van deze angst vertoont, ben je in staat om de verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel te nemen.
Probeer naar jezelf te kijken, niet met je hersenen maar vanuit je gevoel, met je lichaam. Probeer jezelf niet veroordelen maar voel en probeer erachter te komen wat jouw gevoel en je lichaam je vertelt. Wanneer je bijvoorbeeld jaloers bent, je alleen voelt, je boos bent of je leeg voelt kan het zijn dat jij jezelf in de steek laat. In plaats van je partner de schuld van deze gevoelens te geven kan het de moeite zijn om naar jezelf te kijken.