Gezondheid

10 dingen die je niet meer van anderen wilt horen als je chronisch pijn hebt

10 dingen die je niet meer wilt horen als je chronische pijn hebt

Mensen uit je omgeving weten vaak niet zo goed wat ze moeten zeggen als ze erachter komen dat je leeft met chronische pijn. In een poging om je te steunen kunnen ze dingen zeggen die je niet meer wilt horen. Daarom deze lijst met dingen waarvan iemand die chronisch pijn heeft niet meer wil horen. Daarnaast is het een handige lijst voor jezelf voor als jij juist iemand kent die chronisch pijn heeft.

1 Stop met het aanbevelen van behandelingen, medicijnen etc.
In plaats van te zeggen, “Heb je yoga, het niet meer eten van gluten of die speciale fysio al geprobeerd?” kun je proberen te begrijpen dat de persoon die altijd pijn heeft, alles al heeft geprobeerd. Vraag daarom of je iemand kunt helpen, of je boodschappen moet doen of dat je ons af en toe belt. Als je iemand wilt steunen biedt dan ook echt steun aan.

2 Mensen die zeggen: “Wacht maar tot je mijn leeftijd hebt”
Die mensen zouden eigenlijk moeten zeggen: “Wat vervelend dat je zo jong bent en dat je je al zo voelt.” Helaas is niemand te jong om ziek te zijn.

3 “Join the club”
Mensen realiseren zich vaak niet dat chronisch pijn hebben anders is. Je kunt ook zeggen: “Ik heb ook pijn gehad dus ik kan met je meeleven, laat me maar weten of er iets is wat ik voor je kan doen.”

4 “Als je er vandaag op uit kunt gaan heb je vast niet zo veel pijn”
Dit is kwetsend, je kunt ook zeggen: “Ik ben zo blij dat je vandaag niet zo veel pijn hebt en dat je in staat bent om mee te gaan!”

5 “Ach jij arme ziel”
Mensen kunnen ook zeggen: “Wauw je bent zo sterk dat je hier allemaal doorheen kunt gaan.” Mensen met chronische pijn zijn niet zielig of zwak, ze zijn sterk.

6 “Ik zou willen dat ik je kon helpen”
En dat meen je ook, maar het is een zo’n lege zin. Je zou ook misschien beter kunnen zeggen: “Het spijt me zo dat je hier doorheen moet gaan.”

7 “Word maar snel beter”
Mensen met chronische pijn worden vaak niet ‘beter’. Ze hebben goede en slechte dagen, maar de pijn is er altijd. Je zou ook kunnen zeggen: “Het spijt me dat jij je zo naar voelt, ik hoop dat de pijn snel wat afneemt.”

8 Stop met zeggen dat je het begrijpt
Je begrijpt het niet, niet als je het niet zelf hebt meegemaakt en zelfs dan.. ieders pijn is anders. Of: “Mijn moeder heeft ook die operatie gehad en zij voelt zich prima.” Je zou beter kunnen zeggen: “Wat vervelend dat je zoveel pijn hebt, ik breng je vanavond wat eten.”

9 Het woordje ‘weer’
Moet je ‘weer’ afzeggen? Was je ‘weer’ in het ziekenhuis? Heb je ‘weer’ pijn? Nee het is niet omdat dingen ‘weer’ gebeuren, het komt omdat de pijn er altijd is. Iemand die chronisch pijn heeft vindt het super erg dat hij of zij weer moet cancelen en dat woordje ‘weer’ is dan een heel pijnlijk woord.

10 “Het kan altijd erger”
Ja, het kan altijd erger, en natuurlijk is iemand die chronisch pijn heeft dankbaar dat het niet nog erger is.. Maar door iemand dit te vertellen help je de ander absoluut niet.

themighty.com