Burgers maken, ik had het eerlijk gezegd nog nooit gedaan. Wij aten thuis vaak zelfgemaakte hamburgers en ik vond het tijd worden om dit zelf eens te proberen. Eerst wilde ik een vegaburger maken, maar de dag zelf had ik toch wel zin in een stukje vlees. Dus waarom niet gewoon een gehakt burger MET groentes?! Gehakt meng je met de groentes, even de pan in en klaar zijn de burgers. De feta in de burger vond ik zelf een erg goede combi ? Lekker met een vers broodje, wat groentes en een frisse saus(TZATZIKI) !
Tzatziki is een traditioneel Grieks recept waarbij de hoofdingredienten Griekse yoghurt, komkommer en knoflook zijn. Ik vind het heerlijk en het is makkelijk te maken. In de blender gaat het natuurlijk nog sneller ?
Voor 3 personen
Voor de burger:
- 300 gram gehakt
- 1 ei
- 50 gram feta
- 1/2 prei
- 1/2 paprika
- 1/2 ui
- 5 el broodkruimels (breadcrums)
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 teentje knoflook
- Peper/zout
Voor de tzatziki:
- 150 ml Griekse yoghurt
- 3/4 komkommer
- 2 tenen knoflook
- Sap van halve citroen
Garnering:
- Per burger een handje sla (of spinazie)
- Gegrilde groentes 250 gram (ik heb gekozen voor Vers gegrilde groentemix van de AH)
Zo doe je het:
- Snijd de groentes en de feta in kleine stukken.
- Doe dit in een schaal samen met de broodkruimels, 1 ei, de kruiden en gehakt.
- Roer alles goed door elkaar en maak 4 balletjes en druk deze plat tot een burger.
- Verhit wat olie of boter in een koekenpan en bak de 4 burgers zo’ n 15 minuten aan beide kanten goed gaar.
- Als de burger in de pan zit, kun je ondertussen de tzatziki maken.
Voor de blender/keukenmachine: Je doet alle ingredienten in de blender (alleen de komkommer even in grote stukken snijden) en blenden maar!
Zonder blender/keukenmachine: Rasp de komkommer fijn of snijd de komkommer in hele kleine stukjes. Hak de knoflook fijn en voeg alles bijelkaar en goed roeren maar ! - Beleg het verse broodje met de tzatziki, groentes en leg hier de burger op!