Relaties

Houden van mensen die niet van zichzelf houden…

Laat me van je houden. Laat me voor je zorgen. Laat me jouw behoeften voor de mijne stellen. Het enige wat je hoeft te doen, is mij ook willen.

Het is gemakkelijk om verliefd te worden op mensen die niet van zichzelf houden. Ze zijn kwetsbare, open wonden die gered moeten worden, en dat is iets wat veel mensen aanspreekt. We willen ons graag nodig voelen. Belangrijker nog, we willen het gevoel hebben dat we het ontbrekende stukje van de puzzel voor iemand kunnen zijn. We genieten van de mogelijkheid dat we de oplossing kunnen zijn voor wat deze persoon dwarszit.

Het blijkt echter bijna onmogelijk te zijn om een betekenisvolle relatie te hebben met iemand die tragisch weinig zelfrespect heeft. In plaats van een relatie tussen twee gelijken, zal het altijd twee mensen op verschillende speelvelden zijn. Jij bestaat om hen overeind te houden, om hen een doel te geven. Ondertussen putten ze je uit. Ze breken je hart. Of je gaat ze verwijten. Je verwijt ze dat ze zo zwak zijn, ook al is dat de reden waarom je in de eerste plaats in de relatie bent gestapt.

Dat gezegd hebbende, is het prima om iemand nodig te hebben of nodig te willen hebben. In een ideale relatie zijn jouw sterke punten de zwakke punten van de ander en vice versa. Maar als je van iemand houdt die geen enkele eigenwaarde heeft, ontneem je jezelf de kans op buitengewone liefde. Want zoals RuPaul ooit zei: “Als je niet van jezelf houdt, hoe in hemelsnaam kun je dan van iemand anders houden?” Daar komt het op neer. Hoe goed kan die persoon een partner zijn? Hoe kunnen ze ooit aan jouw behoeften voldoen als ze moeite hebben om aan hun eigen behoeften te voldoen?

Vraag jezelf af wat voor soort liefde je denkt te verdienen. Als je jezelf steeds weer ziet vallen voor beschadigde mensen, moet je je afvragen of je zelf beschadigd bent. Anders waarom zou je jezelf aan deze kwelling onderwerpen? Het is als investeren in een geldput van een huis of een slechte auto. Je kunt al je tijd besteden aan het opknappen van deze persoon, aan het laten voelen dat ze beter over zichzelf denken, maar in de meeste gevallen zal het gewoon uit elkaar vallen. En dan zal al deze energie die je hebt geïnvesteerd leiden tot een persoon die eenvoudigweg niet van je kan houden zoals jij dat nodig hebt.

Je verdient de beste soort liefde. Als je dat niet gelooft, beroof je jezelf blind. Als je dat niet gelooft, ben jij misschien degene die niet van zichzelf houdt.

Thoughtcatalog.com