Geluk

De 3 meest voorkomende oorzaken van onzekerheid en wat kun je er aan kunt doen

3 manieren om grenzen aan te geven

Iedereen voelt zich wel eens onzeker, maar sommige van ons voelen zich het grootste deel van de tijd onzeker. Je jeugd, je verleden, ervaringen, afwijzing, eenzaamheid, perfectionisme etc kunnen bijdragen aan jouw onzekerheid. Onderstaand zie je de 3 meest voorkomende oorzaken van onzekerheid – en hoe je hier mee om kunt gaan:

1 Onzekerheid gebaseerd op een recente mislukking of afwijzing
Recente gebeurtenissen in ons leven kunnen hoe we ons voelen zeer sterk beïnvloeden. Onderzoek over geluk suggereert dat tot 40% van ons geluksgevoel is gebaseerd op recente gebeurtenissen in ons leven. Aangezien geluk ook invloed heeft op je zelfverzekerdheid kunnen mislukking en afwijzing je eigenwaarde een flinke knauw geven.

Het kan helpen wanneer je probeert te begrijpen dat mislukking in het leven onvermijdelijk is. Voordat Abraham Lincoln president werd is hij eerst ontslagen, verslagen voor nominatie voor het Congress en is minstens 2 keer gefaald voor het Senaat. Maar doorzetten ondanks tegenslagen leidt tot succes, wat je eigenwaarde een boost geeft.

Onderstaand vind je manieren waarop jij je onzekerheid gebaseerd op mislukking of afwijzing kunt overwinnen:

1 Geef jezelf tijd om te helen en om te wennen aan nieuwe situatie
2 Probeer je leven weer op de rails te krijgen en weer te participeren in het leven. Dus houdt contact met vrienden en beoefen een hobby of sport.
3 Vraag hulp aan vrienden en familie
4 Vraag feedback aan mensen die je vertrouwt
5 Geef niet op en blijf doorgaan
6 Wees bereid om een nieuwe strategie te proberen mocht dit nodig zijn.

2 Onzekerheid door sociale interactie
Veel mensen voelen zich onzeker in bepaalde sociale situaties zoals feestjes, familiebijeenkomsten, sollicitaties en dates. De angst om beoordeeld te worden door anderen en het gevoel te krijgen niet te voldoen, kan je een zeer onzeker gevoel geven. Als resultaat kan het zelfs zo zijn dat je bepaalde gelegenheden gaat ontlopen. Gebeurtenissen uit het verleden kunnen dit gevoel nog meer voeden. Want in het verleden heb je misschien het gevoel gekregen dat je niet leuk, interessant of goed genoeg was.
Deze onzekerheid is vaak gebaseerd op een verstoorde eigenwaarde en op hoe sterk mensen jou beoordelen. Terwijl de meeste mensen het zo druk met zichzelf hebben dat ze helemaal niet over jou nadenken. En de mensen die wel oordelen zijn vaak mensen die hun eigen onzekerheid proberen te maskeren.

Onderstaand vind je manieren waarop jij je onzekerheid door sociale interactie kunt overwinnen:

1 Wees niet te streng voor jezelf. Onthoud dat jij ook interessant bent en een leuke vriendin of partner.
2 Bereid je voor. Denk na over onderwerpen waar je over kunt praten, actuele onderwerpen, hobbies, vakanties, sport etc.
3 Sociale gelegenheden vermijden maakt het alleen maar erger. Dus ga naar dat feestje, spreek af met je date, ook als je nerveus bent. Want oefening baart kunst.
4 Zorg dat je realistische doelen voor jezelf stelt. Zoals praten met 1 persoon die je niet kent of meer te weten komen over iemands hobbies.
5 Focus je op anderen zodat jij je niet op jezelf hoeft te focussen. Hoe voelen anderen zich? Hoe gedragen anderen zich? Gedragen ze zich eigenlijk net als jou of kun je wat van ze leren?

3 Onzekerheid gedreven door perfectionisme
Sommigen van ons hebben zeer hoge standaarden voor alles wat ze doen. Je wilt misschien de hoogste cijfers halen, de beste baan hebben, perfecte kinderen of de ideale partner. Helaas loopt het leven niet altijd zoals je zou willen, ook niet als we er heel hard voor werken. Wanneer je constant teleurgesteld in jezelf raakt en jezelf de schuld geeft wanneer dingen niet lukken dan zul jij je onzeker en onwaardig gaan voelen.

Onderstaand vind je manieren om om te gaan perfectionisme:

1 Probeer jezelf te evalueren gebaseerd op hoeveel moeite je ergens voor hebt gedaan, dit kun je controleren, in plaats van op het resultaat wat soms van externe factoren afhankelijk is.
2 Denk na over wat het verschil zou zijn als jouw werk 10 % beter zou zijn. Is het de extra tijd en energie waard?
3 Perfectionisme is vaak gebaseerd op alles of niets denken, dus probeer het grijze midden te vinden. Ook als iets niet perfect gaat dan kan het even goed zijn gelukt.
4 Perfectionisten hebben vaak een eigenwaarde gebaseerd op condities; ze vinden zichzelf alleen maar leuk als ze dingen goed hebben gedaan en ze vinden zichzelf niet leuk als dingen verkeerd gaan. Probeer te leren om jezelf leuk te vinden, zelfs als dingen niet goed gaan.

www.psychologytoday.com