Geluk

Er zit meer in je dan je denkt….!

16 eigenschappen van aardige vrouwen
Avatar for Anja de Die
Geschreven door Anja de Die

Heb je regelmatig het idee dat er meer in je zit dan er nu uitkomt?

Dat je iets graag wilt en tóch niet of onvoldoende in beweging komt?

Herken je iets in volgende voorbeelden?

 • je bent goed in je werk en ergens wil je wel promotie maken, maar ja…..
 • er zijn situaties waarin je dat wat je moet/wilt doen je goed afgaat, én er zijn situaties waarin dat niet wilt lukken, alsof “iets” je tegenhoudt.
 • je bent al meerdere keren gestopt met roken en tóch begin je er iedere keer weer aan.
 • je wilt afvallen, dat houd je even vol en dan lukt het niet meer.
 • je hebt al meerdere trainingen gedaan op het gebied van kennis- en vaardigheden en toch lukt het je in praktijk niet om het voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld je hebt een training presenteren gevolgd, maar op het moment dat je voor een groep staat, vergeet je prompt al die vaardigheden en lukt het je niet op die manier te presenteren zoals je graag zou willen.
 • en vul maar aan in welk “patroon” jij vervalt zonder er de vinger op te krijgen waar dat nu precies aan ligt.

Waarom lukt het niet?
Waar zit hem dat nou in? Om hier inzicht in te geven wordt binnen de NLP (succesvolle methodiek voor gedragsverandering en effectiever communiceren) het model gebruikt van de logische niveaus. Bedacht door Gregory Bateson (brits antropoloog en sociaal wetenschapper) en later verder uitgewerkt en binnen NLP geïntroduceerd door NLP expert Robert Dilts.

Door de scheiding in 6 verschillende niveaus (zie plaatje hieronder) kun je dit praktisch gebruiken voor het analyseren van o.a. gedrag en situaties. Het bevestigt de ervaringen van veel mensen dat ongewenst gedrag niet verdwijnt, ook al verandert de persoon diens gedrag en/of omgeving. Hetzelfde patroon wordt na verloop van tijd weer zichtbaar.

Hoe werkt het model?
Er wordt onderscheid gemaakt in 6 verschillende (logische) niveaus met daarbij behorende vragen.

 • Omgeving: waar ben je, met wie, waar reageer je op?
 • Gedrag: stel dat je een videocamera in je hand hebt wat zie je jezelf dan doen?
 • Vaardigheden; wat kan je, wat zijn je kwaliteiten, je talenten, wat kan je nog niet?
 • Waarden en overtuigingen; een scala aan ideeën die we voor waar aanhouden en die we (vaak onbewust) gebruiken als basis voor ons dagelijks handelen. Wat is belangrijk voor je, waar geloof je in, waar ben je van overtuigd?
 • Identiteit: wie ben je? (hoe denk je over jezelf)
 • Missie/zingeving/doel: wat wil je bereiken, wat is je missie?

Schermafbeelding 2016 02 15 om 12.29.01 300x235 - Er zit meer in je dan je denkt….!

De eerste drie niveaus  (omgeving, gedrag en vaardigheden) is dat wat je aan de buitenkant kunt zien. De laatste drie niveaus (waarden en overtuigingen, identiteit en missie) bevinden zich aan de binnenkant.

Elk niveau wordt gestuurd door een hoger niveau. Bijvoorbeeld in gedrag laat je zien wat je kan, wat je vaardigheden zijn. Dat wordt (onbewust) gestuurd door dat wat je belangrijk vindt en waar je wel of niet in gelooft. De oorzaak van een probleem ligt vaak op een hoger niveau dan het niveau waarop het probleem zichtbaar is/wordt.

Nu heb je een baas die je met regelmaat oneerlijk en respectloos behandeld. Jij merkt bij jezelf dat dit gaat “schuren”, je voelt je er niet prettig bij.

En toch denk je, wat zit ik nou te zeuren, ik heb een leuke baan, fijne collega’s en een prettige werkplek. Doordat het werk op een hoger niveau (waarden en overtuigingen) niet klopt, het raakt je in dat wat jij belangrijk vindt zal het blijven schuren ondanks dat de lagere niveaus in orde zijn.

Dit model koppelend aan enkele van bovenstaande voorbeelden …

 • Je bent goed in je werk (op gedrag- en vaardigheden niveau) en wilt graag promotie maken,  maar…… je bent ervan overtuigd dat je niet goed genoeg bent voor een hogere functie (niveau van waarden en overtuigingen) en/of je bent administratief medewerker en geen manager. (identiteitsniveau)
 • Spreken voor een groep is een vaardigheid. Je gaat staan en zegt wat je te zeggen hebt, toch!? Heb je de overtuiging “wie zit er nu op mijn presentatie te wachten” of op identiteitsniveau “ik ben verlegen” dan wordt het toch een lastig verhaal.
 • Stoppen met roken of afvallen is een vaardigheid. Echter wanneer jij de overtuiging hebt dat je alleen een moment van rust (of gezelligheid) kunt pakken door een sigaret te roken óf iets te eten en rust/gezelligheid is héél belangrijk voor je is (niveau van waarden & overtuigingen), dan zal je toch blijven roken/eten.

Waar zit de oplossing?
Je kunt dus wel op niveau van vaardigheden trainen zodat het beter zal gaan., maar de kans dat er dan écht wat veranderd is klein. Het is veel effectiever om te kijken naar je waarden en overtuigingen en naar wie jij denkt te zijn op identiteitsniveau.

De oplossing zit in het bewust worden en inzicht krijgen in dat wat jou tegenhoudt om te doen wat je wilt doen en te zijn wie je wilt zijn. Op welk niveau zit de daadwerkelijke belemmering? Wanneer je je bewust wordt van je beperkende overtuigingen en op dát niveau iets verandert, dan zal er zeker iets veranderen in de niveaus daaronder.

Mocht jij het idee hebben dat er meer in je zit dan er nu uitkomt?

Lukt het je niet om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen die wél belangrijk voor je zijn? Onderzoek dan is op welk niveau de werkelijke belemmering zit.

Vind je dat nog niet zo makkelijk?  Een NLP coach kan je daar goed in begeleiden.

www.inzicht-in-zicht.nl

 

Over de schrijver

Avatar for Anja de Die

Anja de Die

Mijn missie is om andere mensen te inspireren en te begeleiden in het gaan van hun eigen pad. Wat er op je pad komt daar heb je weinig tot geen invloed op, wel op de manier waarop je ermee omgaat. Daarin heb je altijd zelf een keus. Ik geef trainingen en coaching en maak daarbij gebruik van o.a. NLP, Oplossingsgericht Werk en Systemisch Werk.