Geluk

Dit moet je volgens een neurowetenschapper doen om gelukkiger te worden

Dit moet je volgens een neurowetenschapper doen om gelukkiger te worden

Als je het internet afstruint dan kun je al onwijs veel goede adviezen vinden om gelukkiger te worden. Maar als iets voor de één goed werkt, wil dat niet betekenen dat dat bij iemand anders net zo is. Neurowetenschapper Alex Korb schreef een boek over hoe je als mens gelukkiger kunt worden. Hieronder vind je zijn 4 belangrijkste tips om dat voor elkaar te krijgen:

Geef je emoties een label
Als je een negatieve emotie voelt, zoals kwaadheid of verdrietigheid, dan is het goed om deze emotie een label te geven. Het klinkt misschien simpel, maar je hersenen geven een respons als je je emotie onder woorden brengt. Bij een onderzoek kregen deelnemers verschillende gezichtsuitdrukkingen met verschillende emoties te zien. Toen zij deze emoties onder woorden brachten, reageerden hun hersenen hierop en werd de impact van deze emoties een stuk minder heftig. Dat gebeurt ook wanneer je je eigen emoties labelt.

Vraag jezelf af waar je dankbaar voor bent
Als je dankbaar voor iets bent, komt er dopamine vrij, wat ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt. Zelfs als je geen antwoord hebt op de vraag ‘waar ben ik dankbaar voor’ is dat oké. Het gaat in eerste instantie namelijk niet om wáár je dankbaar voor bent, maar om het feit dat je hierbij stilstaat.

Neem een besluit
Van werk dat nog niet helemaal af is, kun je behoorlijke kriebels krijgen. En misschien zelfs wel een lichte panic-attack. Bij het maken van een beslissing moet je een intentie hebben en je moet een doel bepalen. Deze drie dingen zorgen ervoor dat je angsten en zorgen minder worden. Het maken van beslissingen zorgt ervoor dat je meer controle voelt. En als de beslissing nu ook nog eens goed uitpakt, geeft dat al helemaal een goed gevoel. Het kan dus best beangstigend zijn, om beslissingen te maken, maar door het te doen voel je je waarschijnlijk al een stuk beter.

Knuffels en aanrakingen van vrienden en geliefden
Het is bewezen dat wanneer mensen gesprekken voeren, ze zich meer geaccepteerd voelen en dus gelukkiger zijn. Maar dat gaat nog een stapje verder bij aanrakingen. Wanneer je door een geliefde wordt aangeraakt, komt het hormoon oxytocine vrij. Dit wordt ook wel het ‘liefdeshormoon’ genoemd. Het is zelfs bewezen dat wanneer je iemands hand vasthoudt na een pijnlijke ervaring, de pijn letterlijk minder wordt. Tijd voor meer knuffels dus!

Volg jij Herhealth.nl al op Facebook en Instagram?

Bron: Mystical Raven