Gezondheid

Continu moe? Zo krijg je meer energie!

Dit doen succesvolle mensen voordat ze gaan slapen
Avatar foto
Geschreven door Nanda Noorlander

Door stress kun je continu moe zijn. Vooral als je al langere tijd, misschien zelfs wel ongemerkt, onder druk staat. Je doet je best om nog steeds alles te doen wat je altijd deed, maar het is steeds lastiger om alles op te brengen.

Eerder kon jij je werk, het huishouden en de zorgtaken prima combineren, nu merk je dat het steeds lastiger wordt om alles draaiende te houden. Je voelt je steeds minder fit, eerst denk je nog aan een griepje maar de vermoeidheid blijft. Je wilt alles af hebben en gaat daardoor misschien nog later naar bed ook. Eenmaal in bed denk aan de dingen die nog niet af zijn, waardoor je ’s morgens echt niet uitgeslapen bent.Continu moe?

Doordat jij je steeds vermoeider voelt, ga je steeds harder je best doen om alles toch af te krijgen. Hierdoor krijg je spanningen in je lichaam waardoor je verschillende stressklachten kunt krijgen zoals: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, nek- of schouderpijn, buikpijn of rugpijn.

Het is lastig om de neerwaartse spiraal van stress en de bijbehorende vermoeidheid te komen. De vermoeidheid wordt er niet beter op als je harder je best gaat doen. Sterker nog je belast jezelf juist extra. En het is belangrijk om dit patroon te doorbreken, want het is eenvoudiger om te herstellen van stress dan van overspannenheid of een burn-out.

Het dagelijkse leven is zo’n aaneenschakeling van activiteiten dat het vaak lastig is om door te hebben hoe we leven en uit zo’n vaste stramien te stappen. We hebben ongemerkt steeds meer taken en activiteiten op ons genomen, omdat het leuk is of omdat we dat graag willen doen. Want we willen niets missen, maar vragen ons zelden af of het ook goed voor ons is.

Het heeft geen zin om jezelf te vergelijken met anderen en jezelf op te leggen om net zoveel te doen als anderen. Het gaat erom hoe jij je voelt bij dit takenpakket. Wat voor de één energie kost zal voor de ander energie opleveren en alleen al om die reden heeft vergelijken helemaal geen zin.  

Routine is handig omdat het efficiënt is, maar je kunt je daar ook te vast in zetten waardoor je geen andere opties meer ziet. Als je weet dat je dit niet lang meer gaat volhouden, weet je ook dat er iets in je routine moet gaan veranderen. En ook al denk je dat het niet mogelijk is, er zijn altijd mogelijkheden.

In 5 stappen meer energie!

  1. Besluit hoe lang je zo nog door wilt of kunt gaan;
  2. Zie in dat je iets moet veranderen om meer energie te krijgen;
  3. Maak een overzicht met al jouw activiteiten.
  4. Deel in in twee kolommen: ‘kost energie’ en ‘levert energie op’;
  5. Zorg dat je een betere balans krijgt tussen wat energie oplevert en energie kost.

Ik had eens een klant die totaal oververmoeid bij me kwam. Haar leven was in de loop der tijd ongemerkt steeds voller geworden.  Doordat ze steeds vermoeider werd was ze activiteiten gestopt. Ze was echter juist gestopt met die dingen die haar energie opleverde; het zingen in een koor en sporten. We maakte een overzicht en zorgde voor een betere balans tussen de activiteiten die haar energie kostte en de activiteiten die haar energie opleverende. Hierdoor was ze nog steeds actief, en voelde ze zich tevens energieker, en had ze ook meer rust in haar leven.

Kortom, ben je continu moe en wil je voorkomen dat je overspannen raakt of een burn-out krijgt? Zorg dan voor een goede balans tussen activiteiten die energie opleveren en die energie kosten. Op die manier heb je niet alleen meer energie maar is je leven ook een stuk leuker en gezonder!

n-balans.nl

Over de schrijver

Avatar foto

Nanda Noorlander

Ik begeleid mensen met een burn-out om weer te leven in plaats van te overleven. Door mijn N-Balans Methode ervaren ze snel en definitief meer rust en energie, waardoor ze zich beter voelen dan ooit. Ik heb toen ik begin twintig was een burn-out gehad en mijn herstel duurde lang. Ik heb de 30 jaar daarna me verdiept in deze materie om te zorgen dat ik mensen vlot en definitief uit hun burn-out kan helpen (door de kern aan te pakken), en heb daar ook veel klanten mee kunnen helpen. En zelf nooit meer een burn-out gehad.