Gezondheid

Deze 6 waarschuwingen geeft je lichaam als je stressniveau te hoog is

6 waarschuwingen die je lichaam je geeft als je stressniveau te hoog is

Stress is een echt kreng. Het besluipt je als een donkere wolk, waardoor het lastig wordt om normaal te werken, eten of slapen.

Ons lichaam is geprogrammeerd om te reageren op stress en om je te beschermen tegen gevaar. Maar dit was toen er nog echt stress was, zoals wilde dieren die je konden aanvallen. Ons lichaam heeft zichzelf niet aangepast en heeft dus nog niet door dat je baas je echt niet zal vermoorden.

Helaas is het dus wel zo dat je lichaam een komende deadline of een onverwachte crisis behandelt als echte bedreiging. Het alarm in je lichaam gaat af en daar komt de stressreactie.

Normaal gesproken herstelt je lichaam zich nadat de bedreiging achter de rug is. Maar wanneer de stressfactoren constant zijn en je lichaam constant in staat van paraatheid is dan loop je het risico om in een staat van chronische stress te raken.

Chronische stress is slecht. Het verhoogt het risico op hartproblemen, slaapproblemen, nervositeit en depressie. Daarom is het ook zo belangrijk om je stressniveau onder controle te hebben. Kijk uit voor deze 6 waarschuwingen van chronische, gevaarlijke stress:

1 Paniekaanvallen
Je kent het gevoel. Je hebt het idee dat je 10 ballen tegelijk hoog moet houden en elk moment kunnen ze allemaal naar beneden vallen. Stop deze gejaagde gedachtes door diep in en uit te ademen. ‘Verstop’ je in het toilet, achter je bureau of in een vergaderzaal. Plaats één hand op je buik en één op je borst terwijl je rust inademt door je neus en uitademt door je mond. Focus je op je ademhaling en voel je lichaam langzaam ontspannen.

2 Gejaagde gedachten
Gejaagde gedachten zijn een teken van stress en kan ervoor zorgen dat je jouw focus compleet verliest . Leg je telefoon weg en ga weg van je computer. Maak een lijstje van de 5 dingen die je die dag wilt doen. Door grote taken in kleine stukjes te hakken krijg je meer overzicht en wordt het beter te managen.

3 Gespannen spieren
Merk je dat je kaak gespannen is of dat je je schouder hebt opgetrokken? Stress zorgt ervoor dat je lichaam alert is. Ontspan met wat spierontspanning. Begin bij je hoofd tot je voeten en span elk lichaamsdeel voor 5 seconden aan en laat dan los. Je zult je naderhand rustiger voelen.

4 Buikpijn en maagzuur
Nervositeit en zorgen kunnen de balans in je spijsverteringssysteem verstoren. Bij sommige mensen zorgt dit voor een opgeblazen gevoel en obstipatie. Bij anderen zorgt dit juist voor frequente bezoekjes aan het toilet. Stress kan ook leiden tot maagzuur.

Het beste is om een manier te vinden om je stress te managen, maar voor een snelle oplossing kun je gemberthee drinken. Het kalmeert de maag en staat bekend om zijn andere geweldige voordelen.

5 Slaaptekort
Slaaptekort komt heel veel voor bij mensen met te veel stress. Ze proberen te slapen, maar hun gejaagde gedachtes en rusteloze benen houden ze wakker.

Probeer je lichaam na je diner al te laten wennen aan het feit dat je gaat slapen. Dim langzaam de lichten, kijk geen tv meer en gebruik je telefoon niet meer. Zet een ontspannend muziekje op en bereid je lichaam voor op een rustige nacht.

6 Gewichtstoename
Als we ons bedreigd voelen dan komen er hormonen zoals adrenaline en cortisol vrij. Deze hormonen helpen ons in gevaarlijke en stressvolle situatie. Maar je lichaam kent het verschil niet tussen een leeuw en een deadline. Daarom reageert je lichaam op stress met het hormonale signaal dat je voedingstoffen moet opslaan. En hierom heeft je lichaam trek in dingen als jij je gestrest voelt.

Stress is echt en stress beïnvloedt ons op veel verschillende manieren. De volgende keer dat jij je weer overweldigd en gestrest voelt is het tijd om naar je lichaam te luisteren. Want de honger, het slaapgebrek en de paniekaanvallen zitten niet alleen in je hoofd.

Elitedaily.com