Gezondheid

Zo kun je volgens psychologen iemand helpen die depressief is

Hoe je volgens psychologen iemand kunt helpen met een depressie

Als er iemand in je omgeving depressief is of een burn-out heeft dan kan het lastig zijn om te bedenken wat je moet zeggen of doen. Onderstaande tips komen van professionals en hopelijk heb jij er ook wat aan als je iemand in je omgeving hebt die het momenteel niet makkelijk heeft.

1 Luister
Als iemand worstelt dan wil ons instinct actie ondernemen en de ander advies geven over hoe ze moet de situatie moeten omgaan. Maar als iemand depressief is kun je beter alleen maar luisteren. Dingen die je wel kunt zeggen zijn: “Ik wil graag weten waar je doorheen gaat”, “Wat kan ik doen om je te helpen?” en “Ik ben er voor je om je te steunen,” Wanneer je het de ander toestaat om zichzelf te zijn en om erover te praten wanneer hij of zij dit wil geeft de ander een gevoel van waardering.

2 Realiseer je dat je, behalve als je het zelf hebt meegemaakt, niet wat weet de ander voelt
Depressie is niet hetzelfde als verdrietig zijn. Vaak proberen vrienden de persoon met een depressie beter te laten voelen door te vertellen hoe zij zich voelen. Maar mensen die echt depressief zijn krijgen hierdoor het gevoel dat hun worsteling niet serieus genoeg wordt genomen. Leer daarom meer over de symptomen van depressie en zeg dat je niet begrijpt waar de ander doorheen gaat, maar dat je er wel graag meer over wilt leren.

3 Houd contact
Het kost niet veel moeite om een vriend of familielid die worstelt met depressie te laten weten dat je er voor hem of haar bent. Kleine dingen kunnen al heel veel helpen om hen een minder eenzaam gevoel te geven. Een kaartje, een smsje of een telefoontje kan al veel doen. Even langswippen om wat eten te brengen geeft de ander het gevoel dat hij of zij er niet alleen voor staat.

4 Begrijp dat je iemand niet kunt genezen
Jij hoeft deze ziekte niet te genezen. Als je dit probeert dan zet je de ander onbewust onder enorme druk. Mensen met een depressie kunnen het niet even van zich af zetten door leuke dingen te doen en als jij maar blijft proberen dan zorgt dit aan beide kanten voor frustraties. Onderzoeken tonen aan dat sociale steun de symptomen van depressie kan verminderen. Dus als jij er gewoon voor de ander bent dan is dit genoeg.

5 Probeer activiteiten te doen samen
De fysieke symptomen van depressie kunnen iemand helemaal uitputten. Maar studies tonen aan dat bewegen een belangrijke stap kan zijn in het genezingsproces. Dus als je vriend  het aankan probeer dan samen te wandelen of te koken. Activiteiten kunnen helpen om verder te kijken dan alleen de depressie. Volgens onderzoek kan 12 minuten wandelen per dag je stemming al een flinke oppepper geven.

6 Wees trots op de dingen die iemand al heeft bereikt
Als je vriend nog niet klaar is voor te veel activiteiten focus je dan op kleine dingen en moedig je vriend aan als hij iets heeft bereikt of zelfs een poging doet. Je vriend helpen met het vinden van een dagelijkse structuur zoals douchen, aankleden of alleen al uit bed komen kan al een doel op zich zijn. Als iemand depressief is kan het een enorme overwinning zijn om de ‘gewone’ dingen weer te kunnen.

7 Wees niet te streng
Onthoud dat depressie een ziekte is en geen zwakte in iemands karakter en dat iemand niet lui is of niet hard genoeg probeert. Je vertelt iemand die zijn been heeft gebroken ook niet om gewoon even sterk te zijn en door te lopen. Depressie is een ziekte en heeft niets met zwakte te maken.

rd.com