Relaties

Zo krijg je een top relatie: de 6 relatiegeheimen volgens de wetenschap

6 geheimen van een goede relatie

We willen allemaal een goede relatie waarin we gelukkig zijn. En gelukkig hebben wetenschappers ook onderzoek gedaan naar de liefde. Want wat zorgt er nou voor dat je een super fijne relatie krijgt en houdt?

1 Accepteer je partner zoals hij of zij is
Zolang je denkt dat jij je partner kunt veranderen zorg je voor spanningen tussen jullie. Iedereen heeft minpunten, maar het doel is om iemand te vinden van wie je zijn of haar minpunten kunt hebben.

Stellen die begrijpen dat moeilijkheden een onderdeel van een relatie zijn, zoals een slechte rug of een tennisarm onderdeel van het leven zijn, zijn over het algemeen een stuk gelukkiger. We houden niet van deze problemen, maar we dealen met ze en nemen voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat het erger wordt. Dus als jij jouw partners minpunten kunt accepteren heb je al een goede stap in de richting van een fijne relatie gezet.

2 Toon regelmatig je waardering
Probeer te voorkomen dat je constant kritiek op je partner hebt. Waardeer je partner voor de kleine dingen die hij of zij doet en uit je waardering. Je kunt natuurlijk wel eens een klacht hebben over iets wat je partner doet, maar kritiek hebben is wat anders. Want kritiek is meer algemeen, het valt de persoon aan en niet het gedrag van iemand. Bijvoorbeeld: ‘X heeft het vuilnis niet buiten gezet omdat hij het is vergeten, maar omdat hij een slecht persoon is.’

Gelukkige stellen voelen warmte voor elkaar, gaan lief met elkaar om en geven elkaar beiden regelmatig spontane complimentjes. Dus kun jij omgaan met de slechte eigenschappen van je partner en hem of haar complimenteren met de goede dingen? Dan ben je al goed op weg, maar hoe goed is je communicatie?

3 Integere communicatie
Wees eerlijk, wanneer je partner gelijk heeft, geef dit dan toe. Sta de ander toe om een andere mening of visie te hebben. En wees het erover eens dat jullie beiden eerlijk zijn naar elkaar toe en dat jullie de ander niet ‘straffen’ voor zijn of haar eerlijkheid. Eerlijk zijn klinkt als een makkelijke taak, maar onderzoek toont aan dat 10% van de communicatie tussen partners bedrieglijk of misleidend is. En hoe eerlijk ben jij als jij en je partner een discussie hebben over een lastig onderwerp?

4 Deel en onderzoek de verschillen tussen jou en je partner
Twee mensen, dus dat betekent verschillende meningen en visies. Zorg eerst voor een goede connectie tussen jou en je partner alvorens jij je partner corrigeert. Zeg niet meteen waarom je denkt dat je partner het bij het verkeerde eind heeft. Luister eerst naar hem of haar en bevestig dat je begrijpt wat de ander zegt. Zo houd je de discussie kalm en laat je zien dat je bereid bent om te luisteren naar je partner.

5 Steun de dromen en doelen van je partner
Een goede relatie gaat niet alleen over praten. Toon de liefde voor je partner ook in praktische en steunende manieren: help de ander om te krijgen wat hij of zij graag wilt.

Houd hierbij ook je eigen gevoelens en verlangens in de gaten, maar ga zo ver in het steunen van je partner als je eigen gevoel en integriteit dit toelaat. Wees je partners grootste fan en vier succes samen.

6 Geef je partner het recht om fout te zijn
Ben jij perfect? Natuurlijk niet. Niemand is perfect, vergeet dat nooit wanneer er een ruzie is. Als jij je partner ‘straft’ voor elke fout die hij of zij maakt dan gaat hij de fouten die hij maakt verbergen en niet meer met jou bespreken. Sta je partner toe om fouten te maken en om te leren van zijn of haar fouten.

Niemand is perfect, accepteer dit maar. Want mensen die graag perfectie willen zijn volgens onderzoek 33% minder tevreden over hun relatie.

Stellen zeggen vaak dat ze samen willen leren en groeien. Maar dit is vaak niet het geval, daarom is er één iemand die de eerste stap moet zetten. Ben jij die persoon in jullie relatie?

bakadesuyo.com