Relaties

Waarom het zo moeilijk is om te houden van mensen die niet genoeg van zichzelf houden

Waarom het zo moeilijk is om te houden van mensen die niet genoeg van zichzelf houden

1 Wanneer jouw partner iets mist in zichzelf steunt hij (of zij, maar in dit artikel houden we de hij-vorm aan) misschien op jou om deze leegte te vullen. In het begin voelt dit best goed; de meeste mensen vinden het fijn om nodig te zijn, maar als dit te ver gaat dan begint dit te knagen. Want wordt je gewaardeerd om wie jij bent? Of wordt je gewaardeerd om wat je allemaal kunt doen voor je partner?

2 Als je partner niet voldoende van zichzelf houdt kan het lastig zijn om met hem te communiceren omdat hij vaak van het slechtste scenario uitgaat en hij zijn gevoelens van ‘niet genoeg’ zijn op jou projecteert. Je merkt dat je voorzichtig bent in de dingen die je tegen je partner zegt of misschien communiceer je gewoon al minder met je partner omdat dit makkelijker is dan steeds weer dezelfde frustrerende gesprekken te voeren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je partner niet goed omgaat met complimenten of ze zelfs afwijst ‘Nee, ik ben niet slim’, ‘Ik had gewoon mazzel, dit gebeurt heus niet nog een keer’ of ‘Ja tuurlijk, maar jij deed het veel beter’. Je wilt je partner steunen, maar het is niet makkelijk als hij constant jouw steun afwijst.

3 Tegelijkertijd kan het ook zijn dat je partner hulp afwijst terwijl hij dit duidelijk wel nodig heeft. Hij voelt zich waarschijnlijk niet goed genoeg voor jouw hulp en wijst het hierom af. Het is heel moeilijk om de persoon van wie je houdt te zien worstelen en het is nog erger als jouw hulp wordt afgewezen. Vooral als je echt geloofd dat je jouw partner kunt helpen.

4 Het kan heel pijnlijk zijn als je houdt van iemand die niet goed voor zichzelf zorgt. Na een tijdje kun je zelfs het gevoel krijgen dat jouw pogingen nutteloos zijn; je spendeert tijd en energie om je partner zelfvertrouwen te geven, maar hij blijft zichzelf naar beneden halen.

Maar wat kun je, als partner doen? Als je al een langere periode met je partner bent dan ben je zeker een liefdevol en geduldig persoon, maar je moet ook uitkijken voor je eigen welzijn. Je krijgt misschien voldoening uit het feit dat jij je partner helpt, plus dat je ook liefde en vreugde van je partner terug krijgt. En als je het feit dat je partner niet voldoende van zichzelf houdt als een klein minpuntje ziet en je verder voldoende terugkrijgt dan is er ook niet zo veel aan de hand. Maar als je het gevoel hebt dat je te veel van jezelf opgeeft om te kunnen voldoen aan de verlangens van je partner of dat je gefrustreerd bent omdat niets wat je doet zin lijkt te helpen dan moet er wat veranderen. Dit kan betekenen dat je een gesprek begint over de zorgen die je hebt of dat je misschien voor jezelf moet kiezen. Want hoeveel je ook van iemand houdt, je bent niet verantwoordelijk voor je partner. Want het feit dat het jouw partner niet lukt om van jezelf te houden zou nooit mogen betekenen dat jij ook begint te vergeten om van jezelf te houden.