Burn-out Zelfliefde

Waarom zelfliefde begint met je grenzen herkennen

Voor de vrouw die het even lastig heeft

Zelfliefde of zelfcompassie is iets wat belangrijk is en wat we allemaal zouden moeten hebben. Hoe zorg je er nou voor dat je zelfcompassie krijgt? In dit artikel betekent compassie de tedere herkenning van pijn of stress gecombineerd met het verlangen om dit te verlichten of te verzachten.

Pijn en stress herkennen doe je door je grenzen of je limieten als mens te accepteren. We hebben allemaal onze menselijke grenzen en onze persoonlijke grenzen die voort komen uit onze persoonlijkheid, levenservaring, wijsheid en meer.

-> Waarom zelfliefde begint met jezelf erkennen

Een duidelijk menselijke limiet is bijvoorbeeld dat iedereen op een regelmatige en consistente basis slaap nodig heeft. Een iets minder duidelijke limiet is dat we allemaal ontspanning nodig hebben. Andere voorbeelden kunnen zijn de hoeveelheid spaargeld je nodig hebt om je rustig te voelen, je tolerantie voor chagrijnige mensen, het geduld wat je hebt voor langzame chauffeurs. We hebben allemaal onze eigen menselijke limieten of grenzen.

Sommige mensen vinden het lastig om onze persoonlijke en menselijke limieten te accepteren. Ze willen het liefst helemaal niet gelimiteerd worden in hun doen of laten. En het verlangen om geen limieten te hebben komt van verschillende bronnen. Een veel voorkomende bron is dat mensen limieten verwarren met zwakheden. Of anders gezegd: sommige mensen geloven dat wanneer ze limieten of grenzen hebben ze op de één of andere manier zwak of incapabel zijn. En daarom ontkennen ze het bestaan van hun grenzen. Maar het ontkennen van je grenzen verbetert niet je eigenwaarde, het zorgt ervoor dat je geen zelfcompassie hebt.

-> Jij bent je toekomstige zelf, wat je niet doet zeggen wie je over een week of een jaar bent

Door te erkennen dat je grenzen hebt, kun je herkennen wanneer deze grenzen worden overschreden en dat je als vervolg hierop te maken krijgt met emoties. Bijvoorbeeld wanneer jouw grens is dat je elke keer na 4 uur een korte pauze nodig hebt en je hebt een hele dag zonder deze pauze doorgewerkt dan weet je dat het logisch is dat je na deze dag uitgeput bent.

Wanneer je begrijpt dat dit niet meer dan logisch is en zeker niet zwak, dan kun je naar het volgende component van zelfliefde kijken: tederheid. Wanneer jij compassie voor jezelf wilt krijgen moet je eerst accepteren dat jouw stress en pijn een logisch gevolg zijn wanneer jij over jouw grenzen gaat. Door te erkennen, te accepteren en jouw grenzen of limieten toe te staan en teder voor jezelf te zijn geef jij erkenning aan je stress.

-> Zelfliefde is de beste vorm van jezelf helen

Een ander stukje in het herkennen van je grenzen is jezelf toestemming geven is door jouw limieten te accepteren zoals ze hier en nu zijn. Jouw limieten zijn niet wat jij wilt dat ze zijn of wat jij denkt dat ze zouden zijn. Sommige limieten, zoals hoeveel slaap je nodig hebt, kun je gewoon niet veranderen.

Probeer te oefenen in het allert zijn op je lichaam wanneer je een grens overschrijdt, wanneer je dus over jouw limieten heengaat. Opmerken en accepteren dat je een grens over bent gegaan in plaats van jezelf te bekritiseren dat je überhaupt een grens hebt. Wanneer je uitgeput bent na een dag werken zonder pauze erken dan dat je niet moe bent omdat je incompetent bent, maar omdat je over jouw werk – pauze limiet bent gegaan.

Zelfcompassie zit in het feit dat je de vaardigheid hebt om te herkennen dat je pijn of stress hebt en dat dit aandacht nodig heeft. Jouw menselijke grenzen of limieten herkennen staat je toe om jouw pijn en stress te rechtvaardigen en om iets aan deze pijn te doen.

Ook jij bent in staat om een persoon te worden die zelfcompassie heeft. Weet dat elk lichaam zijn limieten heeft, jij bent daar geen uitzondering in. Dus stop met het negeren van je grenzen en begin met zorgen voor je lichaam.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Goodtherapy.org Foto Esteelauder.com