Geluk

Waarom verlegen zijn niet erg is

Kunnen we niet eens wat aardiger voor elkaar zijn

Ben jij wel eens verlegen? Of heeft iemand je wel eens bedeesd of schuchter genoemd? Je bent niet de enige, veel mensen zijn verlegen. In onze extraverte maatschappij staat assertiviteit hoog aangeschreven. Introvert of verlegen zijn we liever niet. Maar verlegenheid hoort nou eenmaal bij ons mensen, de één is extravert de ander is verlegen. Niets mis mee.

Verlegenheid als antenne tegen gevaar
Als je verlegen bent dan betekent dit dat je erg gevoelig bent voor je omgeving. Onze menselijke antennes screenen een ruimte voor veiligheid, daarom kunnen we verlegen worden van mensen waarvan wij denken dat ze kritisch of veroordelend zijn. Deze verlegenheid kan handig zijn, want het houdt ons weg van onveilige mensen of situaties.

Open je hart
Voel jij je ook wel eens een beetje verlegen als iemand je een compliment maakt of als iemand zijn warme gevoelens naar jou uit? Omarm en accepteer deze verlegenheid in plaats van je er voor te schamen. Vanuit de hechtingstheorie kan verlegenheid een verlangen naar connectie en acceptatie zijn. Door lief te zijn voor je verlegenheid open je misschien de deur voor een moment van connectie met iemand. In het boek ‘The Authentic Heart’ wordt er het volgende over geschreven:

“Als je voelt dat je verlegen bent, zie het dan als een zegen. Verlegenheid is een ingang naar je hart. Als jij jezelf toestaat om verlegen te zijn dan kan het een vriend in plaats van een vijand worden. Wanneer jij jouw verlegenheid toelaat, kun jij je hart openzetten en kun je de relaties met andere mensen verdiepen.”

Het nadeel van verlegen zijn
Maar verlegenheid kan ook in je nadeel werken. Als je verlegen bent kun je misschien mensen op afstand houden zonder ze een kans te geven. Wanneer we vaak beschaamd of gekwetst zijn dan kan het zijn dat we niet meer objectief naar bepaald situaties of mensen kijken. Wanneer je dan ook maar een klein beetje het idee krijgt dat je wordt bekritiseerd dan kun jij je direct terugtrekken. Maar je kunt anderen ook bestempelen als ‘onveilig’ voordat je ooit een woord met ze hebt gewisseld. Zonde want wie weet wat voor een mooie personen jij bij voorbaat al afwijst. Soms is het, om te kunnen groeien, goed om mensen een kans te geven. Dit betekent dat jij je bewust moet zijn van je verlegenheid en van je patronen om deze te kunnen doorbreken.

Door meer zelfbewustzijn te creëren kunnen we accepteren dat het helemaal niet erg is om verlegen en gevoelig te zijn. Als anderen hard of gemeen zijn dat zegt dit veel meer over hen dan over jou. Jij mag zijn wie je bent. Door jouw verlegenheid en gevoeligheid te accepteren als een lief en gevoelig deel van jezelf, wordt het stukken makkelijker om goede relatie op te bouwen met mensen die je waarderen.

Psychology Today