Gezondheid

Voedingssupplementen ja of nee? Harvard University deed onderzoek

wel of geen voedingssupplementen

De winter komt eraan, vaak een aanslag op je weerstand. Dus gezond eten is een must. Maar moet je nou wel of niet extra vitamines of andere voedingstoffen slikken? Wij waren nieuwsgierig en kwamen terecht op de website van Harvard University en vonden het volgende artikel:

Supplementen zijn prima in staat om tekorten aan te vullen die je om wat voor reden dan ook niet uit je voeding haalt, maar voedingstoffen uit voedsel blijven toch het belangrijkste. Als je gezond eet dan krijg je waarschijnlijk al veel voedingstoffen binnen die goed voor je zijn zoals magnesium, calcium en vitamine A en C.

Ouderen krijgen niet voldoende voedingstoffen binnen
Maar helaas krijgen veel oudere volwassenen niet voldoende voedingstoffen binnen door hun voedsel. Zelfs als je een gezond en uitgebalanceerd voedingsschema hebt dan nog kan het voorkomen dat je een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen binnen krijgt. Dat is de consequentie van het ouder worden.

“Wanneer we ouder worden zijn minder goed in staat om voedingstoffen uit ons voedsel op te nemen. Ook zijn onze energie behoeftes wanneer je ouder wordt anders waardoor je minder gaat eten” legt dokter Howard Sesso van het aan Harvard gelieerde Brigham and Woman’s Hospital uit. Maar kunnen supplementen een verschil maken? “Het is een lastig onderwerp en het is goed om sowieso eerst naar je individuele behoeftes kijken” zegt dokter Sesso.

Bewijs over supplementen
Voedingssupplementen lijken een logische manier om voedingstekorten uit je dieet aan te vullen. Maar te veel kan schadelijk voor je zijn. Je kunt bijvoorbeeld te veel voedingsstoffen binnen krijgen zonder dat je dit zelf door hebt. “Extra vitamine A supplementen kunnen leiden tot gevaarlijke levels als je het te frequent gebruikt” aldus dokter Clifford Lo, een voedingsprofessor verbonden aan de Harvard School of Public Health.

Het bewijs wat betreft multivitamines lopen uiteen. Dokter Sesso was hoofdonderzoeker van één van de grootste studies tot nu toe over multivitamines. Uit dit onderzoek bleek dat multivitamines worden gelinkt aan een kleine vermindering op het risico op kanker en staar bij mannen, maar het verminderde het risico op hartziektes niet.

Een studie die 1 maart 2015 is gepubliceerd wees uit dat multivitamines met mineralen het risico op overlijden door hartziektes bij vrouwen verminderde maar niet bij mannen. Maar de bevindingen van deze en vele andere studies conflicteren met elkaar, dus wat moeten we nou doen?

Zowel dokter Sesso als dokter Lo adviseren dat je eerst moet proberen om zo gezond mogelijk te gaan eten voordat je supplementen gaat gebruiken. Dit omdat voedingsstoffen het krachtigste zijn als ze uit voedsel komen. Maar als je niet in staat bent om elke dag gezond te eten of je hebt een tekort van een bepaalde voedingstof, zoals vitamine D, dan kan een supplement raadzaam zijn. Een laatste advies van dokter Sesso: “ Kijk naar een multivitamines met vitamine D en B, ijzer, magnesium en calcium.

Voeding met belangrijke voedingsbronnen
Vitamine B: Mager rundvlees, kalkoen, tonijn, zonnebloempitten, spinazie en andere groene bladgroente en eieren.
Vitamine D: Zalm, tonijn, mager rundvlees, met vitamine D verrijkte melk en yoghurt en eigeel.
IJzer: Lever, oesters, mager rundvlees, kikkererwten, linzen en sesamzaadjes.
Magnesium: Spinazie, boerenkool en andere groene bladgroente en peulvruchten.
Calcium: Melkproducten, vis zoals zalm en sardientjes en donkere bladgroente.

Bron: Harvard Health