Geluk

Vergeetachtig zijn dient volgens onderzoek een doel, ha!

Vergeetachtigheid heeft een doel, ha!

Als jij ook de minst waardevolle speler van Trivant bent of je zo ongeveer alles wat je ooit op school hebt geleerd bent vergeten, dan kun je nu oplucht ademhalen. Vergeetachtig zijn kan een doel hebben… Na het analyseren van data over geheugen, vergeetachtigheid en brein activiteit van zowel mensen als dieren, hebben onderzoekers van de Universiteit van Toronto geconcludeerd dat ons brein misschien ontworpen is om oude herinneringen te vergeten om zo plaats te maken voor nieuwe.

Dit zorgt ervoor dat we gedateerde, incorrecte of conflicterende informatie wissen op het moment dat we nieuwe informatie krijgen wat de oude tegenspreekt. En dit komt ons beslissingsproces weer ten goede.

Voor de genen die zich herinneren (misschien ergens vaag) hoe het was toen het noodzakelijk was om kleine stukjes van alledaagse informatie te onthouden (telefoonnummers, pincodes), je hoeft je niet slecht te voelen over het feit dat je dit nu niet meer weet. Want alleen omdat je een telefoonnummer kunt onthouden betekent nog niet dat je er wat aan hebt, helemaal als deze informatie al handig opgeborgen is in je telefoon.

En het lijkt misschien cool (tenminste voor sommige mensen) om precies de jaartallen te kunnen noemen bij historische gebeurtenissen, zo vaak kun je dit ook niet gebruiken.

Dus zonder al die ruimte die telefoonnummers, pincodes, geschiedenislessen en topografie in je hoofd innemen kan jouw brein veel beter informatie opslaan waar je in het dagelijks leven daadwerkelijk wat aan hebt. Houd dat in je achterhoofd als je de volgende keer weer wordt afgemaakt tijdens een potje Triviant ;).

nymag.com