Diner Recepten

Recept: Stoute stoof met pruimen en stout bier

Stoofvlees met bier
Berber van Blije Bietjes
Geschreven door Berber van Blije Bietjes

Toen mijn buurman hoorde dat ik zo actief bezig was met mijn foodblog kreeg ik van hem het recept van deze stoof uit Australië. Kom maar door hoor, ik ben dol op stoofpotjes. Dit stoofgerecht maak je met stout bier zoals Guinness of Murphy’s en pruimen. Lekker, hierdoor krijgt de stoof een zoet smaakje. De pruimen smelten helemaal weg in het gerecht.

Het recept heb ik her en der een beetje aangepast naar eigen smaak. Ik combineerde dit heerlijke gerecht met aardappels, witlof met tijm uit de wok en een frisse salade. Zet de stoof ’s morgens vroeg op het allerkleinste pitje en laat de pan lekker de hele dag op zacht vuur staan. Het vlees wordt supermals en valt na een aantal uur letterlijk uit elkaar.

INGREDIËNTEN

  • 800 gram sukade
  • 4 plakken gerookt ontbijtspek
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 2 uien, in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 wortels, in grove stukken
  • 100 gram gedroogde pruimen, fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 ansjovisfilets
  • 330 ml stout bier (bijvoorbeeld Guinness of Murphy’s)
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 bruine boterham
  • mosterd
  • bloem
  • olijfolie
  • peper en zout
ZO MAAK JE HET
Snijd het ontbijtspek in dunne reepjes en bak deze krokant in een koekenpan.
Snijd de sukade in blokjes van ongeveer 3 cm.
Wentel de sukade door de bloem.
Verhit wat olijfolie in een braadpan en bak hierin de sukade in een aantal minuten bruin. Haal het vlees uit de pan.
Doe de uien in de pan en knijp de teentjes knoflook hier boven uit. Fruit dit een paar minuten zachtjes aan.
Voeg de bleekselderij, wortel en pruimen toe. Bak even kort mee.
Doe de sukade en ontbijtspek terug in de pan samen met het bier, runderbouillon, ansjovis en laurierblaadjes.
Zet de pan op het laagste pitje met de deksel op de pan en laat minimaal 4 tot 6 uur staan. |
Na 4 uur snijd je de korstjes van de bruine boterham en besmeer je deze aan beide zijde met mosterd. Leg de boterham in de pan en laat zeker nog 30 minuten staan.

10 Voeg peper en zout toe.

Eet smakelijk!

Blijebietjes.nl

Over de schrijver

Berber van Blije Bietjes

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl, 29 jaar oud en ik woon samen met mijn kat Storm in Rotterdam. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Mijn moeder, maar ook mijn oma deden namelijk niet anders. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl