Lunch Recepten

Recept: Sandwich met artisjok puree

Artisjok puree
Berber van Blije Bietjes
Geschreven door Berber van Blije Bietjes

Van het weekend kocht ik prachtige paars gekleurde artisjokken. Bijna zonde om op te eten, maar om ze nou in een vaasje op tafel te zetten…? Al eerder schreef ik hoe je artisjokken kookt. Super lekker om die blaadjes in een vinaigrette te dippen en de zachte kern op te eten. Zo pluk je als het ware de artisjok kaal, tot je bij de kern van de artisjok aankomt: het hart. Die is het allerlekkerst! Deze keer maak ik er artisjokpuree van. Echt heerlijk!

Je kunt het jezelf natuurlijk ook makkelijk maken en artisjokken uit blik kopen. Dan vang je meteen alle harten in 1 keer! Hoe easy is dat? Je mist natuurlijk wel de blaadjes waar je het groenten “vlees” vanaf kunt bijten. Weten hoe je zelf artisjokken kookt? Check de link dan hier! Die artisjokharten combineer ik met gepofte knoflook uit de oven, wat olijfolie, citroensap, peper en zout en bieslook. Wanneer je dit pureert dan houd je een super lekkere puree over. Ik combineer dit met geroosterd brood, een gepocheerd eitje en uitgebakken spek. Die combinatie bleek fantastisch! Deze artisjokpuree dip kun je natuurlijk ook prima bij een borrel serveren met wat geroosterd brood.

Lees hier hoe je artisjokken kookt.
Lees hier hoe je een ei pocheert.

Artisjokpuree gezond…?
Artisjokken blijken super gezond te zijn. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel. Ook is de artisjok zeer geschikt als afslankmiddel want het zorgt voor een betere vetstofwisseling en voor een leverdrainage. Ook is artisjok rijk aan foliumzuur (B11) wat bij zwangere vrouwen de kans op hersenafwijkingen bij een ongeboren baby verkleint.

Sandwich met artisjokpuree

Aantal personen: 2  Bereidingstijd: 30 minuten

INGREDIËNTEN

  • 4 artisjokken of 1 blik artisjokharten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • bieslook
  • 2 eieren
  • 4 plakken spek
  • 4 sneetjes brood
  • sla
  • peper en zout
  • olijfolie

ZO MAAK JE HET

Verwarm de oven voor op 170 graden en pak 2 knoflooktenen in aluminiumfolie.
Pof de knoflook in 20 minuten gaar.
Kook de artisjokken zoals je in de link beschreven, of…
Giet de artisjokharten uit blik af.
Haal de knoflook uit de oven en pers de zachte inhoud in een hoge kom.
Voeg hier de artisjokharten aan toe, samen met een scheutje olijfolie, het sap van een halve citroen, peper en zout.
Pureer tot een gladde massa. Voeg hier de fijngesneden bieslook aan toe. Breng op smaak met peper en zout.
Rooster het brood.
Bak de spek krokant.
10 Pocheer de eieren.
11 Garneer het brood met de artisjokpuree, sla, spek en ei.
12 Eetsmakelijk!

Over de schrijver

Berber van Blije Bietjes

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl, 29 jaar oud en ik woon samen met mijn kat Storm in Rotterdam. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Mijn moeder, maar ook mijn oma deden namelijk niet anders. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl