Lunch Recepten

Recept: Salade van gedroogde tomaten uit de oven

Salade van gedroogde tomaatjes uit de oven
Berber van Blije Bietjes
Geschreven door Berber van Blije Bietjes

Deze salade is heerlijk en zelf tomaten drogen in de oven is een fluitje van een cent. Kwestie van wat cherry tomaatjes halveren, op een bakplaat leggen met wat takjes tijm, rozemarijn en wat teentjes knoflook. Beetje zout, peper en olijfolie eroverheen en hup de oven in. Ik zet de oven op 80 graden celcius en laat de tomaten daar zo’n drie tot vier uur liggen. Vergeet niet om af en toe even te checken, want het is wel zo lekker als de tomaten niet volledig uitdrogen, maar nog een beetje juicy blijven.

Deze salade van gedroogde tomaten uit de oven maak ik af met rucola, buffel mozzarella, parmaham en gepofte boekweit. Dat at ik ooit in een restaurant en ik was meteen laaiend enthousiast. Want wanneer je boekweit poft in wat olijfolie dan wordt het zaad krokant. Dit geeft een super lekker gevoel in je mond, en een nootachtige smaak.

Wat is boekweit?
We kennen het vast wel van de boekweitpannenkoekjes die je op iedere healthy foodblog voorbij ziet komen. Boekweit lijkt op een graan, maar is dat zeker niet. Het zaad wordt gemalen tot meel, maar je kunt het dus ook poffen en in salades verwerken. Een ideaal product voor mensen met een glutenallergie, want boekweit bevat geen gluten.

Niet iedere supermarkt verkoopt boekweitzaad, maar een biologische supermarkt of de natuurwinkel heeft het zeker in haar assortiment. Kun je het nou niet vinden dan maak je deze salade af met geroosterde pijnboompitten of grof gehakte pistache nootjes. Ook net zo lekker.

 Aantal personen: 4 personen  Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 flinke bak cherrytomaten
  • rozemarijn/tijm
  • knoflook
  • 1 zak rucola
  • 1 rode ui
  • 1 ons parmaham
  • 1 bol buffelmozzarella
  • olijfolie
  • balsamico
  • zout
  • 2 eetlepels boekweit zaad

ZO MAAK JE HET

Verwarm de oven voor op 80 graden.
Halveer de cherrytomaten.
Leg wat bakpapier op een bakplaat en leg hier de cherrytomaten bovenop. Verdeel de takjes tijm en rozemarijn tussen de tomaten. Doe hetzelfde met 4 teentjes knoflook in de schil.
Strooi wat zout en olijfolie over de tomaten.
Plaats de bakplaat in de oven en laat deze 3 tot 4 uur staan.
Haal de gedroogde tomaten uit de oven en zet opzij.
Verwarm een koekenpan met een laagje olijfolie en pof hierin de boekweit. Roer regelmatig. Wanneer het zaad letterlijk begint te poffen haal je de pan van het vuur en leg je de boekweit op wat keukenpapier.
Snijd de rode ui in dunne ringen.
Doe de rucola in een grote mooie schaal. Verdeel hierover de gedroogde tomaatjes, rode ui, geroosterde boekweit, parmaham en mozzarella.
10 Breng op smaak met wat olijfolie en balsamico azijn.
Enjoy!

Over de schrijver

Berber van Blije Bietjes

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl, 29 jaar oud en ik woon samen met mijn kat Storm in Rotterdam. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Mijn moeder, maar ook mijn oma deden namelijk niet anders. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl