Diner Recepten

Recept: Poké bowl met roasted pork en paksoi

Poké bowl met roasted pork en paksoi
Berber van Blije Bietjes
Geschreven door Berber van Blije Bietjes

Je kunt er niet meer omheen. De Poké bowl is populair en duikt in steeds meer steden op. De oorsprong van de Poké bowl (spreek uit als pokay) ligt in Hawaii. In deze kommetjes serveren zij van orgine verse vis zoals zalm of tonijn, rijst, groente en allerlei andere lekkere ingrediënten. Tegenwoordig worden er volop veel variaties op de Poké bowl gemaakt en daar word ik alleen maar blij van. Niet dat ik niet van verse vis houdt, want daar ben ik helemaal dol op. Maar ik vind het heerlijk om te variëren met deze kommetjes vol pure ingrediënten.

Voor mijn variant op de Poké bowl koos ik dus voor roasted pork wat ik combineerde met rijst, sojaboontjes (love them), paksoi, rode peper, een zacht gekookt eitje en koriander. En man, man, man… Wat was dit lekker! Hoe lekker kan simpel eten toch zijn 🙂 Voor jouw eigen kommetje vol heerlijkheid kun je natuurlijk de ingrediënten uitkiezen die jij lekker vindt. Denk aan mais, zeewier, kool, mango, bietjes, komkommer etc. Combineer met vis, kip of tofu.

 Aantal personen: 4  Bereidingstijd: 30 minuten

INGREDIËNTEN

  • Voor de Poké bowl:
  • 400 gram rijst (ongekookt)
  • 2 paksoi’s
  • 1 grote rode ui
  • sojabonen
  • 2 avocado’s
  • 1 rode peper
  • 1 limoen
  • koriander
  • sesamzaad
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel miso
  • 1 eetlepel soyasaus
  • zonnebloemolie
  • Voor de roasted pork:
  • 400 gram speklapjes
  • 4 eetlepels soyasaus
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 tenen knoflook
  • 1 duimlengte gember
  • korianderpoeder
  • komijnpoeder
  • 5 spices poeder

ZO MAAK JE HET

We beginnen met roasted pork omdat we deze even lekker laten marineren in de koelkast.
Meng de soyasaus met de zonnebloemolie en het sap van 1 limoen en 2 eetlepels bruine suiker.
Snijd de knoflook en gember in grove stukken en meng deze door de marinade.
Breng het vlees op smaak met koriander-, komijn- en 5 spices poeder.
Leg het vlees in de marinade en laat dit minimaal 1 uur marineren.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Plaats de schaal in de oven en keer de speklapjes regelmatig om tot deze bruin en knapperig zijn.
Kook de rijst volgens de verpakking gaar en laat hierna even droog stomen.
Snijd ondertussen de rode ui in ringen, de avocado in reepjes, de limoen in partjes en rooster alvast de sesamzaadjes.
Kook de eieren in 5 minuten halfzacht (of langer wanneer je dit lekker vindt)
10 Snijd de paksoi in stukjes en snijd het blad in dunne reepjes. Leg het blad opzij, deze hoeft maar kort gebakken te worden.
11 Meng de miso met de soyasaus.
12 Verwarm wat zonnebloemolie in een wok en wok hierin de paksoi samen met de miso saus. Voeg de rode peper toe en wok dit voor 4/5 minuten. Voeg dan het blad toe en wok dit nog even kort mee.
13 Vul de kommetjes met de rijst, paksoi, avocado, rode ui, sojaboontjes, limoen, gekookt ei en bestrooi het geheel met de geroosterde sesamzaadjes en koriander.
Eet smakelijk!

Over de schrijver

Berber van Blije Bietjes

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl, 29 jaar oud en ik woon samen met mijn kat Storm in Rotterdam. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Mijn moeder, maar ook mijn oma deden namelijk niet anders. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl