Kinderen

Mindfulness met kinderen

Mindfulness met kinderen
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Mindfulness heeft als essentie dat je met een open blik, zonder waardeoordelen de wereld om je heen waarneemt en alles accepteert zoals het is. Mindfulness kun je als meditatie beoefenen, maar je kunt het ook bij uitstek in je dagelijkse leven toepassen. Dus juist ook op die momenten dat je niet op je meditatiekussen zit, bijvoorbeeld in de omgang met je kinderen. In dit artikel geef ik je een aantal voorbeelden van hoe je mindful met kinderen om kunt gaan en je kinderen als mindfulnessoefening kunt gebruiken.

1. Geef oprechte aandacht aan je kind
Ik betrap mezelf er regelmatig op; terwijl ik met mijn kinderen bezig ben, ben ik ondertussen ook met honderdduizend andere dingen bezig. Telefoon checken, boodschappenlijstje maken, de boel aan het opruimen etcetera. Natuurlijk, je kunt niet altijd voor de volle 100% met je kinderen bezig zijn, soms moeten andere dingen ook gebeuren. Maar het is de moeite waard om dingen toch zoveel mogelijk proberen te scheiden.

Dus als je met je kinderen bezig bent – als je ze eten geeft, verschoont, met ze speelt, noem maar op – wees dan ook zoveel mogelijk alleen met dat bezig. Wees volledig, zowel fysiek als mentaal, aanwezig en geef ze op dat moment alle aandacht. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat je afgeleid wordt en probeer zoveel mogelijk in het nu met ze te zijn.

2. Creëer speciale momenten voor jullie tweeën
Het leven van alle dag vliegt soms als een dolle voorbij. Voor je het weet is er weer een dag voorbij waarin je vooral veel gerend en gevlogen hebt. Probeer daarom zo nu een moment speciaal voor jou en je kind te creëren. Ik heb gemerkt dat het fijn is om een vast momentje met mijn beide kinderen afzonderlijk te hebben.

‘s Avonds voor het slapen gaan, nadat ze gewassen, gepoetst en in de pyjama’s zijn, heb ik eerst even een momentje met mijn zoon. We staan dan voor het slaapkamerraam en kijken naar wat er buiten allemaal te zien is. Daarna zingen we een liedje en leg ik hem in zijn bed. Met mijn dochter lees ik daarna nog een extra verhaaltje voor en bespreken we soms nog even de dag. Het zijn momenten waarop ik voor niets anders aandacht heb dan voor mijn kind en we verder niets moeten dan alleen even samen zijn.

3. ‘Verlaag’ je zo nu en dan tot het niveau van je kind
‘Verlaag’ je zo nu en dan eens (letterlijk) tot het niveau van je kind en doe mee met wat hij aan het doen is. Ga eens bij je kind op de grond zitten en race met de autootjes, kleur een kleurplaat in, speel verstoppertje, laat je meeslepen door een spannend verhaal. Probeer daarbij dit vooral niet vanuit een volwassen perspectief te doen, maar kijk of je de activiteit net zo kunt ervaren als je kind dat doet. Laat je meeslepen, doe gek, geneer je vooral niet en geniet zoveel mogelijk van het moment. Voor jou een mooie en leuke mindfulnessoefening, voor je kind een mogelijkheid om eens heerlijk uitgebreid met jou te spelen en jou mindful mee te maken.

4. Zie de moeilijke momenten als een kans tot verdieping
En ja, dan opeens kan het crisis zijn. Knuffel is kwijt, de boterham is niet goed gesmeerd, je komt ze te vroeg van de crèche halen terwijl ze nog he-le-maal niet klaar zijn met spelen – kind overstuur, jij moe, allebei hongerig en gewoon helemaal geen zin in gedoe en gezeur… En hoe gemakkelijk het is om in zo’n situatie uit je slof te schieten, je kind onder de arm op te pakken en huilend en tierend naar huis te rijden; dit zijn juist de momenten die je kunt gebruiken om te proberen extra mindful te zijn.

Begin met kijken of je bij jezelf op kunt merken hoe jij (automatisch) reageert op minder leuk of ronduit ongewenst gedrag van je kind. Voel je je irritatie of woede op komen zetten? Adem een paar keer in en uit en probeer je eigen emoties en gedrag te herkennen en erkennen en ze te laten zijn voor wat ze zijn. Accepteer daarna dat deze situatie zich op dit moment voordoet en dat het zo is zoals het is. Probeer je daarna in je kind te verplaatsen en met een adequate reactie te komen. Soms kan niet reageren de beste optie zijn, soms moet je hem terecht wijzen voor zijn ongepaste gedrag, soms is medeleven de juiste weg.

Laat jouw reactie in ieder geval een weloverwogen keuze zijn en niet een min of meer automatische (negatieve) reactie op zijn gedrag. Je zult zien dat doordat je heel bewust de situatie aanschouwt en accepteert, jouw reactie vaak ook gepaster en effectiever is dan als je vanuit een automatisme of vanuit emotie reageert.

Je ziet het, er zijn verschillende manieren om mindfulness met kinderen te combineren. Probeer het eens uit en ervaar wat het doet met jouw relatie met je kinderen. Je zult zien dat die er alleen nog maar beter van wordt.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie