Geluk

Lopen mensen ook snel over je heen? Vragen om de dingen die jij wilt, kun je leren!

Vragen om wat je nodig hebt kun je leren

Door altijd beleefd en dienstverlenend naar anderen zijn kun je mensen het signaal geven dat je een deurmat bent..  Bam, dat is een harde eerste zin. Want niemand wilt gezien worden als een deurmat! Maar natuurlijk lopen mensen over je heen als jij ze niet wijst op de plekken waar ze wel of niet mogen lopen, want sommige mensen hebben nou eenmaal geen idee.

Als jij iemand bent die de behoeftes van anderen altijd voor die van zichzelf zet, betekent ‘jezelf op de eerste plaats zetten’ dat jij jezelf hetzelfde behandelt als dat je anderen behandelt. Jij hoeft jezelf niet af te vragen of je iets wel of niet verdient. Jij verdient dezelfde behandeling als dat anderen ook krijgen, punt. En door simpelweg om dingen te vragen zul je zien dat je hetzelfde wordt behandeld als anderen.

Als jij een ijsje bestelt dan bestel je toch ook je lievelingsmaak? Stel dat je het liefste pistache ijs eet en dat je een hekel hebt aan citroensmaak. Dan vraag jij jezelf in een ijswinkel toch ook niet af of pistache-smaak wel verdient en misschien de citroensmaak maar moet accepteren? Nee, natuurlijk niet, je gaat voor de pistache. Het gaat er niet om of je iets verdient, het gaat erom dat je iets wilt (en er om vraagt).

Door jezelf niet langer meer af te vragen of je wel of niet dezelfde behandeling als anderen verdient, maar door gewoon te vragen om dingen groeit je zelfvertrouwen. Natuurlijk zullen er ook momenten in het leven zijn dat je moet compenseren, maar de truc zit hem in het herkennen van de juiste momenten. En die juiste momenten herken jij als je weet waar jouw grenzen liggen. Geef je grenzen aan en wijs de mensen die over je heen willen lopen waar ze wel en niet mogen lopen, jij bent de enige die dit kunt doen! Want jij bent niet altijd de persoon die moet compenseren, jij verdient namelijk dezelfde behandeling als anderen…

Als je merkt dat je het lastig vindt om voor jezelf op te komen denk dan aan het ijsjes voorbeeld. Waarom zou jij citroen accepteren als je pistache wilt?

Hieronder vind je nog 3 tips die je helpen bij het stellen van je grenzen, zodat je geen deurmat meer bent, en die je helpen om simpelweg te vragen om dingen die je wilt.

1 Weet je positie
De belangrijkste stap in het stellen van grenzen is het weten van je positie (wat jij wilt) en je daaraan te houden. Stel je wilt een nieuwe auto en je hebt hier 10.000 euro voor over. Die 10.000 euro is jouw positie. Nu begint de verkoper over een nieuwer model, met lederen bekleding voor maar 12.000 euro en hij probeert je over te halen om voor het nieuwere model te gaan. Maar jij houdt je aan jouw positie, namelijk die 10.000 euro, en laat je niet van de wijs brengen!

Of als je een spelletje Triviant speelt is er altijd die vervelende persoon die je uitlacht omdat je de antwoorden op de vragen niet kent. Jouw positie is dat je niet uitgelachen wilt worden als je ergens het antwoord niet op weet. Als je dan toch uitgelachen wordt dan kom je voor jezelf op! Want jij wilt niet uitgelachen worden, dat is namelijk jouw positie (wat jij wilt).

2 Communiceer je positie
Het is goed om je positie en dus je grenzen te kennen, maar het is minstens zo belangrijk om ze te communiceren. Wanneer jij aan iemand vraagt of de ander aan jouw wens tegemoet wil komen of jouw positie wil accepteren, dan vraag je eigenlijk of die ander jou gelukkig wilt maken. Maar wanneer je de ander vertelt wat je wilt of nodig hebt, dan maak jij jezelf gelukkig.

Stel je vriendin vraagt of je met haar naar een feestje gaat. Je wilt wel maar je wilt het niet laat maken. In plaats van te vragen of het goed is dat jij dan vroeg naar huis gaat zeg je: “Ik ga wel mee, maar ik ga op tijd naar huis want ik heb een goede nachtrust nodig.”

Mensen lopen vaak niet bewust over je heen, maar als jij niet communiceert wat je wilt en verwacht dan is de kans groot dat mensen dit toch doen. Als jij je grenzen weet en ze communiceert dan weet iedereen waar hij staat.

3 Stop met jezelf afvragen of je iets verdient
Vraag jezelf niet langer of of je iets verdient, vraag jezelf af of je iets wilt! Weet wat je wilt en ga ervoor. Mensen die geen grenzen hebben, hebben vaak het gevoel dat ze het niet waard zijn of het niet verdienen om grenzen te hebben. Dit komt omdat ze er zo aan zijn gewend om anderen op de eerste plek te zetten. We kunnen zeker krijgen wat we willen, maar alleen als we er om vragen. Focus je op wat je wilt en nodig hebt en ga ervoor! Succes!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?