Diner Recepten

Koolrolletjes met spicy gehakt

koolrolletjes met spicy gehakt
Berber
Geschreven door Berber van Blije Bietjes

Ik kocht van de week een super schattig groen mini kooltje en besloot deze te vullen met een spicy gehakt mengsel om dit als borrel bites te serveren. Een ideaal borrelgerecht voor de decembermaand, want de groene kool – eigenlijk moeten we savooiekool zeggen – bevat zeer weinig calorieën. Dat maakt dat deze gevulde koolrolletjes uitermate geschikt zijn als licht borrelhapje in plaats van de geijkte caloriebommetjes als kaas, nootjes of chips.

Deze caloriearme kool is een van de oudste koolsoorten en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De savooiekool heeft een hoog vitamine C gehalte, is rijk aan verschillende mineralen zoals ijzer, kalium, natrium, calcium en bevat tevens thiocyanaat, dat een antibiotische werking heeft. Een gezond ding dus, die savooiekool! Als je de bladeren van deze kool voorzichtig los haalt, dan zie je goed dat deze kool is opgebouwd uit allerlei verschillende lagen blad die naadloos op elkaar aansluiten. Dit om rupsen en andere ongedierte tegen te gaan. Fascinerend om te zien hoe mooi de natuur in elkaar zit en hoe zo’n kool groeit.

Je kunt deze kool roerbakken, wokken, stoven, koken, verwerken in een soep of stamppot, of je maakt er deze heerlijke gevulde koolrolletjes van.

De koolrolletjes zijn gevuld met een gehaktmengsel die ik op smaak heb gebracht met een sjalotje, knoflook, gember, rode peper, vissaus en wat zoute sojasaus. En om het helemaal af te maken heb ik er als finishing touch ook nog wat koriander overheen gestrooid. Als je dit niet lekker vindt dan kun je er ook voor kiezen om in plaats van koriander peterselie te gebruiken. Je kunt het gerecht natuurlijk ook serveren als avondmaaltijd. Koop hiervoor een grote savooiekool en vul deze aan met gekookte rijst en verwarm de koolrolletjes in een voorverwarmde oven. En als je het wat minder light wilt dan strooi je er ook nog wat geraspte kaas overheen. Doe eens gek

 Aantal personen: 4  Kooktijd: 30 minuten

INGREDIËNTEN

  • 1 savooiekool
  • 2 ons rundergehakt
  • 1 grote sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 5 champignons
  • 1/4 rode peper
  • 1 limoen
  • een bosje koriander
  • sojasaus
  • vissaus
  • olijfolie

ZO MAAK JE HET

Verwijder voorzichtig de bladeren van de kool.
Blancheer de bladeren in een pan met kokend water voor 5-10 minuten.
Snijd de sjalot, rode peper en knoflook fijn en snijd de champignons in kleine blokjes.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin het gehakt rul.
Voeg de sjalot, rode peper, knoflook en champignons toe en bak dit een paar minuten mee.
Voeg een halve theelepel vissaus. 2 eetlepels sojasaus en het sap van een halve limoen toe aan het gehaktmengsel. Meng dit goed door elkaar.
Strooi de koriander over het gehaktmengsel.
Snijd de harde nerf uit de koolbladeren, vul deze met het gehaktmengsel en rol op.
Enjoy!

Over de schrijver

Berber

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl