Geluk

Je bent wat je denkt

Je bent wat je denkt

Je bent wat je denkt. Dat is een duidelijke uitspraak en hij klopt als een bus. Je gedachtes hebben invloed op je stemming, je emoties, je keuzes, je zelfvertrouwen, de risico’s die we wel of niet nemen en onze eigenwaarde. Er zijn zo veel gedachtes die een negatieve en blijvende impact op je hebben. Onderstaand delen we er 3 en laten we zien hoe je leven positief kan veranderen als je deze gedachtes verandert..

1 Ik ben bang – daarom kan ik het niet
Het is ongelooflijk hoe makkelijk bang zijn zich vertaalt in “Het heeft geen zin om het te proberen of überhaupt te geloven dat ik succesvol kan zijn.” Een slimme en getalenteerde man werd meerdere keren een promotie aangeboden op zijn werk. Hoewel hij graag promotie wilde maken bleef hij toch deze kans afwijzen omdat hij bang was om te spreken in het openbaar en hij wist dat dit onderdeel van de functie zou zijn.

Daarom introduceerde zijn therapeut de volgende denkwijze: “Wees bang, maar doe het toch. Dit creëerde ruimte voor hem om te bedenken dat angst niet hoeft te betekenen dat je niet meer verder kan komen in het leven. Nu kon hij zijn angst accepteren, confronteren en er aan werken – in plaats van direct keuzes te maken die ervoor zorgden dat hij zijn angst niet onder ogen hoefde te komen. De man deed een workshop spreken in het openbaar en en deed ademhaling oefeningen om rust te blijven. Zo werkte hij door zijn angst heen en kon hij genieten van zijn promotie.

2 Ik vind nooit iemand of iets beters – beter dan dit wordt het niet
Zoveel mannen en vrouwen hebben deze mindset als het gaat om ongelukkige relaties en banen waar ze geen zin meer in hebben. Een vrouw had een lange relatie waar ze eigenlijk niet heel gelukkig in was, maar ze was bang dat ze niemand beter zou tegenkomen of dat ze alleen zou blijven als ze een einde aan de relatie zou maken. Dit vertaalde zich in: “Daarom moet ik hier genoegen mee nemen.”

Daarom introduceerde haar therapeut de volgende denkwijze: “Ik hoef geen genoegen te nemen met minder want goede dingen kunnen wel gebeuren.” Ze ging zich focussen op de standaarden die ze voor haar vrienden had als die gingen daten zodat zij dezelfde hogere standaard kon hebben in haar eigen relaties. Als ze haar eigen vrienden aanmoedigde om niet met minder genoegen te nemen, waarom zou ze dit dan zelf wel doen. Dit gecombineerd met het werken aan haar zelfvertrouwen zorgde ervoor dat ze haar relatie beëindigde. Ze was single en kwam erachter dat ze het hartstikke goed deed in haar uppie. Ze vond haar leven zelfs al leuker worden toen ze erachter kwam dat ze geen dingen meer hoefde te laten voor haar partner.

3 Ik heb een keuze gemaakt – nu moet ik me hier aan houden
Veel families en culturen hebben het idee dat wanneer ze een keuze hebben gemaakt ze zich hier aan moeten houden. Daarnaast wordt opgeven gezien als zwakte of mislukking. Er was een man die al 30 jaar advocaat was en die zijn baan vreselijk vond. Hij had voor de advocatuur gekozen omdat hij zijn vader wilde plezieren, maar hij vond het zelf een vreselijke carrière.

Daarom introduceerde zijn therapeut de volgende denkwijze: “Besluiten om iets te veranderen is een teken van moed en kracht en het is het juiste om te doen.” Dit gaf hem de permissie om te luisteren naar zijn innerlijke stem en zo kwam hij erachter dat hij geschiedenis wilde geven op een middelbare school. Hij verzamelde al zijn moed en gaf zijn baan als advocaat op en hij geeft nu al 2 jaar les en hij is super gelukkig.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

foto hellofashionblog.com bron psychologytoday.com