Geluk

Hét recept voor een gelukkig leven

5 dingen die jou enorm aantrekkelijk maken
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

2016: een nog ongerept nieuw jaar met onbegrensde mogelijkheden ligt voor ons. En wat wensen we elkaar dan toe op 1 januari? Een heel gelukkig nieuwjaar. Maar wat is dat, geluk? Is het te koop? Of ergens te vinden? En wanneer zijn we gelukkig? Wat is daarvoor nodig of wat moeten we ervoor doen?

Daar is al heel wat wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft dat nu in zijn boek Op naar Geluk op een leuke en toegankelijke manier op een rijtje gezet. Een paar opmerkelijke conclusies heb ik eruit gepikt.

We zijn vaak geneigd te denken dat geluk iets is dat ons overkomt. En meestal nog aan onze deur voorbij trekt. Maar wist je dat dat wat wij als geluk ervaren voor 40% bepaald wordt door onze genen en slechts voor 10% voortkomt uit de omstandigheden? Dan blijft er dus nog 50% over. Oftewel: de helft van ons geluk hangt af van ons eigen handelen en de keuzes die we maken! Had je dat gedacht? Dat je je geluk voor 50% in eigen hand hebt? Maar dan moet je dus wel de juiste keuzes maken.

Van sommige dingen denken we dat we er gelukkig van worden. Zoals bijvoorbeeld een aanzienlijke salarisverhoging, een verhuizing naar een zonnig land of die enorme jackpot winnen in de loterij. Of we denken juist erg ongelukkig te worden door bijvoorbeeld een ongeluk waardoor je gedeeltelijk verlamd raakt. En wat blijkt? Het geluk of juist ongeluk dat we door deze voorbeelden ervaren duurt maar kort, hooguit een maand of drie. En dan wordt alles weer redelijk normaal, zijn we eraan gewend geraakt.

Maar wat maakt ons dan wel gelukkig? Nou, bijvoorbeeld: regelmatig gaan sporten, een studie beginnen, meer tijd doorbrengen met vrienden, beginnen met een hobby of regelmatig een cadeautje kopen voor een ander. Het gaat dus niet om eenmalige gebeurtenissen of aankopen, want dat beklijft niet. Maar wel om activiteiten die we regelmatig uitvoeren. Je wordt dus gelukkiger door regelmatig dingen te gaan doen en het liefste nog samen met anderen of juist iets voor anderen te doen.

Want als we ergens ongelukkig van worden, dan is dat het idee dat we uitgesloten worden van de groep. De mens is een sociaal dier. We horen er graag bij. Maar als dat in gevaar komt ervaren we dat als pijnlijk. Omgekeerd maakt het ons gelukkig als we contact hebben met de mensen om ons heen. Een onschuldig praatje maken met een medereiziger bij de bushalte of in de trein heeft dus absoluut een functie. We voelen ons er beter door.

Hoewel Ap Dijksterhuis er nog veel meer over zegt (maar lees vooral zelf zijn boek!), kom ik tot de volgende conclusie: Zorg dat je in beweging komt. Word actief in je vrije tijd. En doe dat samen met anderen. Kies iets waar je echt van binnenuit gemotiveerd voor bent en doe nieuwe ervaringen op. Ja, dat vraagt soms wat lef. Maar nu je weet dat je daar gelukkiger van wordt helpt het je vast over de drempel. Ik wens je een bijzonder gelukkig 2016!

© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, alle rechten voorbehouden.

Als jij ook meer rust in je hoofd en je lijf wilt ervaren, ga dan naar www.coachingnatuurlijk.nl en download mijn gratis e-boek ‘De magische sleutel tot rust, balans en energie’.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie