Geluk

Familie, een warm nest of familiestress?

Hoe voorkom je familiestress?
Avatar foto
Geschreven door Nanda Noorlander

Sommige mensen komen helemaal tot rust bij hun familie, maar misschien bezorgt jouw familie je juist wel stress. Het kan zijn dat het tijdelijk wat moeizamer loopt, of misschien zorgt het contact met jouw familie al langere tijd voor stress. Dat is heel vervelend want die meeste mensen verwachten juist van hun familie steun en een luisterend oor.

Misschien heb geen contact meer met één of meerdere familieleden of heb je het gevoel dat je wordt buiten gesloten. Misschien heb je een broer of zus waar je eigenlijk nooit een goed contact mee hebt gehad. En zorgt elke contact voor frustraties. Misschien wordt je behandelt als het ‘zwarte schaap’ van de familie. Of er worden dingen van jou verwacht die niet bij je passen.

Dit zorgt voor verdriet, boosheid, pijn, eenzaamheid en stress. Je hebt de neiging om jouw familie te blijven opzoeken, maar als je keer op keer je neus stoot kan dat erg pijnlijk zijn. Je voelt je in de steek gelaten en eenzaam als jij buitengesloten wordt. Je kunt zelfs gaan twijfelen aan jezelf als jouw familie je buitensluit.

Het is frustrerend als het contact met familie niet is zoals je dat zou willen. Bij elke verjaardag, feestdag of viering heb je hiermee te maken. En dat is telkens weer een teleurstelling. Misschien krijg je alleen maar verwijten te horen. En worden de echte verwachtingen niet uitgesproken. Je bent wel familie maar dit wil niet automatisch zeggen dat alle karakters goed met elkaar overweg kunnen.

Jij wilt graag een situatie die goed voelt, maar realiseer je dat je daar beperkte invloed op hebt. Je kunt wel jezelf veranderen, maar niet een ander. Dat wil niet zeggen dat het allemaal aan jou ligt. Wel is het vaak zo dat als één iemand de huidige situatie doorbreekt door een positieve verandering in gang te zetten, er vaak ook een positieve reactie op volgt. Als je blijft doen wat je altijd deed, blijft de situatie hoe die nu is.

Al heb je nog zo gelijk, met je gelijk willen halen wordt de sfeer er vaak niet beter op. Onderzoek eens wat je echt wilt. Wat is jouw behoefte; wil je gezien worden, wil je gehoord worden, wil je nog iets anders? Soms heb je ruzie over van alles en nog wat terwijl je dat wat je echt wilt niet uitspreekt.

Alles wat jij verwacht of hoopt van een ander, zegt iets over jou, helmaal niets over een ander. Realiseer je dat het niet veel zin heeft om dingen te verwachten van een ander waarvan ze in het verleden hebben laten zien dat ze dat toch niet gaan doen. Op deze manier voorkom je voor een deel al teleurstellingen en stress.

In 5 stappen minder familiestress

  1. Wat is je behoefte? Onderzoek wat je graag wilt van de ander,
  2. Realistisch? Zorg dat jouw verwachtingen realistisch zijn,
  3. Behoefte van de ander? Vraag wat de ander graag van jou zou willen,
  4. Geef het. Onderzoek of je de ander kunt geven waar hij/zij om vraagt,
  5. Vertel het. Vertel of je bereid bent dat te doen voor de ander en vertel wat jij graag zou willen.

Dus als je last hebt van familiestress, en je bent de ruzie, het buitensluiten, het verdriet, de pijn, de boosheid, de eenzaamheid en de stress zat. Onderzoek jouw behoefte en pas jouw verwachtingen aan. Vraag wat de ander graag van jou wil, en kijk of je bereid bent dat voor de ander en voor een betere sfeer te doen. Geef ook aan wat jij graag van de ander wilt. Op deze manier kun jij de familie band verbeteren of als blijkt dat jullie niet nader tot elkaar kunnen komen, elkaar minder zien, wat in beide gevallen zorgt voor minder stress en meer rust.

www.n-balans.nl/

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burnout aan meer rust in hun leven, zodat ze meer energie hebben en weer kunnen genieten.)

Over de schrijver

Avatar foto

Nanda Noorlander

Ik begeleid mensen met een burn-out om weer te leven in plaats van te overleven. Door mijn N-Balans Methode ervaren ze snel en definitief meer rust en energie, waardoor ze zich beter voelen dan ooit. Ik heb toen ik begin twintig was een burn-out gehad en mijn herstel duurde lang. Ik heb de 30 jaar daarna me verdiept in deze materie om te zorgen dat ik mensen vlot en definitief uit hun burn-out kan helpen (door de kern aan te pakken), en heb daar ook veel klanten mee kunnen helpen. En zelf nooit meer een burn-out gehad.