Geluk

Deze 75 jarige Harvard studie wijst uit dat er 1 geheim is voor een gelukkig leven. 

De manier om gelukkig te zijn

Prioriteiten stellen over wat belangrijk is, is een uitdaging in onze hedendaagse samenleving. We moeten carrière weten te maken, een dak boven ons hoofd hebben en niet te vergeten een sociaal leven hebben en dit alles kan behoorlijk overweldigend zijn. Maar gelukkig heeft de wetenschap voor jou uitgezocht wat je nou prioriteit zou moeten geven in je leven, want waar word je nou echt gelukkig van?

Voor meer dan 75 jaar hebben wetenschappers van de Universiteit van Harvard het fysieke en emotionele welzijn van twee grote groep mensen gevolgd. 456 arme mensen die opgroeiden in Boston van 1939 tot 2014 en 268 studenten van Harvard van de klas van 1939 -1944. Omdat deze studie zo lang heeft gelopen waren er verschillende generaties onderzoekers nodig om deze studie uit te voeren.

En wat is nou de conclusie van dit onderzoek? Volgens Robert Waldinger, directeur van de Harvard Study of Adult Development is er één ding wat eruit springt: “De duidelijkste boodschap die we krijgen van deze 75 jarige studie is dit: Goede relaties houden ons gelukkiger en gezonder. Zonder uitzondering”

Niet hoe goed je carrière gaat, niet of jij je deadlines haalt, niet hoeveel volgers je hebt op Instagram of hoeveel geld er op je bankrekening staat. Nee de grootste voorspeller voor een gelukkig leven is de liefde.

De studie toont aan dat wanneer je iemand hebt waarop je kunt vertrouwen dit je zenuwstel kalmeert, je hersenen langer jong blijven en je emotionele en fysieke pijn vermindert. De data toont ook aan dat mensen die zich eenaam voelen hun fysieke gezondheid sneller zien verminderen en ook jonger sterven.

“Het gaat niet alleen om het aantal vrienden wat je hebt en of je wel of geen relatie hebt,” zegt Waldinger, “Het gaat om de kwaliteit van de relaties die je met mensen hebt.”

Wat wil zeggen dat het niet uitmaakt of je nou de ‘perfecte’ relatie hebt of elk weekend met een fantastische vriendengroep geweldige dingen doet, het gaat om de diepte van de relaties die je wel hebt. Of je in staat bent om je kwetsbaar op te stellen bij iemand, of jij je veilig voelt om dingen met anderen te delen en je kunt zijn wie je echt bent.

Volgens de onderzoekers gaan hier 2 fundamentele elementen aan vooraf: De eerste is liefde, de ander is de manier waarop je omgaat met het leven waardoor je de liefde niet wegduwt.

Dus als je liefde hebt gevonden (bijvoorbeeld omdat je een relatie hebt gekregen), maar je ondergaat een traumatische ervaring zoals het verliezen van een ouder, kind of het verliezen van je inkomen en je kunt niet omgaan met dit trauma dan ga je uiteindelijk op zo’n manier met dit verlies om dat je de liefde wegduwt.

Het is goed om te onthouden dat je dus niet alleen de connectie met anderen prioriteit moet geven in het leven, maar dat je ook je vermogen om om te gaan met emoties en stress in de gaten moet houden. Als je worstelt met dingen of jezelf dan is het goed om contact te zoeken met een coach of psycholoog die je verder kan helpen. Want deze studie maakt wel duidelijk dat je al het geld in de wereld kan hebben, maar dat je zonder liefdevolle relaties in je leven nog steeds ongelukkig bent. Het goede leven wordt dus gebouwd door goede relaties…

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

Bron Inc.com Foto Atlantic-pacific.com