Geluk

De kracht van het kiezen

kracht van het kiezen
Jurriaan de Haas
Geschreven door Jurriaan de Haas

Ken je dat gevoel dat je leven wordt geleefd? Dagen gaan voorbij. De sleur van het leven. Niet weten wat je wilt en maar doen wat je moet doen. Je wekker gaat en je hebt eigenlijk al niet zoveel zin in de dag die gaat komen.

Voor mij is dit een groot gedeelte van mijn leven geweest. Natuurlijk zag ik de zin van mijn leven ook wel, maar dat was meer op de momenten dat ik ergens naar uit kon kijken. Het weekend bijvoorbeeld.

De zondag was voor mij heilig. De enige dag dat ik echt geen verplichtingen had en dat ik vrij was om te doen en laten wat ik wil. Dan kon ik de hele dag in bed liggen en sport kijken. Vaak met een kater van de nacht ervoor. Die zondag brak in mijn bed leek de wereld te zijn voor mij. Nu een aantal jaar later is de zondag de dag waar mijn agenda vol staat met training en coaching.

Nu ik zo terugkijk op mijn houding ten opzichte van mijzelf van een aantal jaar geleden (zeker 4 jaar en verder terug), vind ik het jammer dat ik op wat jongere leeftijd die levensenergie niet had. Ik was wel veel aan het sporten en ik gaf ook veel om mijn vrienden, maar echt gelukkig voelde ik mij niet.

Waar ik heen wil is het volgende. Wij mensen hebben de kracht om in elke situatie een keuze te kunnen maken. Kort door de bocht kunnen we kiezen voor een gelukkig leven en een minder gelukkig leven. Natuurlijk heeft onze omgeving ontzettend veel invloed bij hoe wij ons voelen, maar vaak kiezen wij voor een omgeving.

Je kiest ervoor om bij je werk te blijven waar jij eigenlijk niet meer op je plek zit. Je kiest ervoor om je relatie in stand te houden waarbij het vlammetje eigenlijk wel op is. Allemaal logische gevolgen van gewoontes die moeilijk zijn om los te laten. Toch blijft aan het eind van de rit de kracht van onze eigen keuze.

Ben jij je bewust van deze kracht? Als je er even over nadenkt en deze kracht verder zou ontwikkelen dan opent het een heleboel deuren. Je kunt de keuze maken om gezonder te gaan leven. Verstandig met voeding om te gaan en lekker in beweging te komen. Allemaal keuzes die je zelf maakt. Op het moment dat mensen je vervolgens vragen om een avondje mee te gaan stappen, heb jij vervolgens de keuze om na 2 glazen wijn te stoppen of dat je uiteindelijk de volgende ochtend op de bank wakker wordt met een verschrikkelijk kater. Keuzes die je zelf kunt maken.

Je neemt de verantwoordelijk over jezelf weer in handen. Ik begrijp dat dit makkelijker typen is dan dat het uiteindelijk gedaan is. Bij bewuste keuzes kunnen ook veel weerstanden ontstaan. Je moet goed realiseren dat wanneer je bewust een keuze maakt dit bepaalde  consequenties kan hebben. Het kan van invloed zijn op je omgeving. Je komt buiten je comfort zone. BUT HEY! That’s where the magic happens! Of niet dan?

Wat voor mij heeft geholpen is om met kleine stapjes te werken. De keuze om je baan per direct om te zeggen is misschien wat heftig, maar je kunt wel de keuze maken om bijvoorbeeld te gaan bedenken wat je zou willen doen. Visualiseren kan een krachtige tool zijn om uiteindelijk te kunnen kiezen.

Over de schrijver

Jurriaan de Haas

Jurriaan de Haas

Movemind
Mijn naam is Jurriaan, oprichter van Movemind en personal health coach in Amsterdam. Door middel van training probeer ik mensen te laten zien waar toe ze in staat zijn. Ik geloof dat iedereen het beste uit zichzelf wil en kan halen. Een prettige mix van succes momenten en momenten van confrontatie. Ieder mens is anders en maakt zijn eigen reis. Een reis die je zelf moet maken. Ik kan je onderweg helpen.
Lees verder
Wil je meer informatie neem dan contact op via www.movemind.nl