Burn-out Geluk

Column: Goede voornemens

tips voor gezond en glanzend haar
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Het is december, traditioneel de tijd voor goede voornemens. Toen ik voor mezelf eens ging nadenken of ik nog goede voornemens had bedacht ik me dit niet het geval is. Ik heb voor het eerst geen goede voornemens. Ik nam me altijd voor om gezonder te eten, meer te gaan sporten, een stap vooruit te maken qua carrière en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar ik sport nu al lange tijd een aantal keer per week. Waar ik vroeger vooral ‘sportbevliegingen’ had die een aantal maanden duurden -in het begin mega fanatiek en na een paar maanden had ik echt totaal geen zin meer- is sporten nu een gewoonte geworden.

Hoe kan het dan dat ik nu wel sport, dat ik het nu wel volhoud? Omdat het een mindset is, en dit is echt waar. Gastbloggers Jurriaan en Tessa hebben hier beiden al een aantal keer over geschreven en ze hebben gelijk. Ik sport nu niet meer om slanker te worden of een gespierde buik te krijgen (overigens helemaal niet erg als dit wel gebeurt hoor, zo ijdel ben ik dan weer wel), nee ik sport omdat ik goed voor mezelf zorg.

En die laatste woordjes zeggen alles: Ik zorg goed voor mezelf. Ik ben het waard om me goed te voelen, om voldoende energie te hebben, om geen hekel aan mijn lichaam te hebben, om mezelf niet vol te proppen met voeding wat slecht is voor een lichaam. Ik doe er nu moeite voor om goed voor mezelf te zorgen, dus ik sport een aantal keer per week. Omdat mijn lichaam hier sterker van wordt, dit sterke lichaam heb ik nodig want sinds mijn burn-out kosten dingen mij meer energie dan hiervoor. Dus ik heb een sterk lichaam nodig om de dingen te doen die ik wil doen.

Dit geldt ook voor gezond eten, natuurlijk kan ik genieten van slechte dingen maar de volgende dag weet ik dat ik nu weer goed voor mezelf moet zorgen. Want die eeuwige buikpijn, die opgeblazen buik, die spastische darm, de migraine aanvallen daar heb ik nu geen last meer van. Ik probeer zo vaak mogelijk te koken en vooral gezonde dingen in huis te halen.

Daarnaast heb ik minder stress. Zodra ik voel dat ik gestrest ben dan luister ik naar mijn lichaam oftewel ik zorg voor mezelf. Voel ik dat ik het te druk heb? Dan zeg ik afspraken af, dan ga ik vroeg naar bed of ik maak een lange wandeling. En omdat ik nu eindelijk luister naar mijn lichaam voel ik me een stuk beter.

Ik had vanmorgen tijdens het trainen een gesprek over stress met Jurriaan van Movemind. Ik vertelde dat ik sinds mijn burn-out veel minder stress aan kan, dat ik dat eigenlijk best suf vindt want ik was enorm stressbestendig. Totdat Jurriaan mij iets vroeg waar ik over na moest denken: hij vroeg mij of ik vroeger echt wel zo stress bestendig was? Of dat ik misschien zo goed tegen stress kon omdat ik mezelf voor mijn lichaam had afgesloten? Dat ik gewoon niet meer luisterde naar de signalen van mijn lichaam, deze signalen zelfs niet meer voelde. En nu denk ik, ja je hebt gelijk; ik voelde helemaal niet meer wat mijn lichaam nodig had.

Want betekent stress aankunnen, enorme stress zelfs, dat dit goed is voor je lichaam? Dat die stress je lichaam niets doet? Natuurlijk niet, want dat stress voor ons allemaal hartstikke ongezond is, dat is een feit. Er zijn genoeg onderzoeken die de negatieve effecten van stress op je lichaam aantonen. Het is dus niet ‘suf’ dat ik niet meer zo veel stress aankan, het is op deze manier gewoon een stuk gezonder!

Goed voor jezelf zorgen is zo belangrijk! Daarom heb ik geen goede voornemens voor 2016, of misschien heb ik er 1: net zo goed voor mezelf zorgen als dat ik de afgelopen tijd heb gedaan. Wat zijn jouw goede voornemens? Misschien kun je deze eens proberen: goed voor jezelf zorgen in 2016! Probeer te luisteren naar je lichaam: als het aangeeft dat het moe is, rust dan en ga niet gewoon door. Als je honger hebt, voed je lichaam en geef het energie in plaats van het vol te proppen met slechte dingen. En natuurlijk zijn er periodes in ons leven die wat stressvoller zijn, maar probeer het niet normaal te vinden om altijd maar onder hoogspanning te staan, om altijd maar alles perfect te willen doen. Want je hoeft niet alles te kunnen en je hoeft zeker niet alles perfect te kunnen. Geloof me, je gaat je er stukken beter door voelen.

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Enige tijd geleden ben ik gestart met herhealth.nl, een plek waar wij ons best doen om jou te inspireren. Want je bent niet de enige die zich wel eens eenzaam of onzeker voelt, die wel eens relatieproblemen heeft of die handvatten nodig heeft om zichzelf goed in haar vel te laten voelen. Lees verder