Geluk

Ben jij onbewust bang om afgewezen te worden?

Keuzestress

Afwijzing is nooit leuk, iedereen is wel eens bang om te worden afgewezen. Soms doe je dingen niet omdat je te bang bent om te worden afgewezen.
Wat het ook is dat je niet hebt gedaan, je hebt een kans laten liggen. De angst voor afwijzing is vaak een van de grootste obstakels als het gaat om het behalen van je doelen of om succesvol te zijn.

Onderstaand zie je 5 manieren waarop de angst voor afwijzing je tegen houdt om verder te komen in je leven.

1 Je doet je onbewust anders voor dan je bent
Omdat je bang bent om te worden afgewezen kan het zijn dat je bijvoorbeeld een eeuwige glimlach op je gezicht plakt en je heel hard je best doet om te zijn zoals mensen dat graag willen zien. Door het iedereen op deze manier naar de zin te maken zul je in ieder geval nooit afgewezen worden om wie je echt bent.

Maar hoezeer je ook je best doet, mensen prikken hier doorheen. Je voelt het toch zelf vaak ook aan of iemand oprecht is? Jezelf durven zijn en je daardoor kwetsbaar durven op te stellen is de sleutel naar een gelukkig leven. Als je bang bent om afgewezen te worden of om het niet goed te doen in de ogen van anderen dan zul je moeite hebben met het aangaan van oprechte relaties.

2 Je gaat nieuwe dingen uit de weg
Angst houdt ons weg van onveilige situaties. Je bent geprogrammeerd om dingen die gevaarlijk zijn te ontwijken omdat je bang bent. Het is dus logisch om weg te rennen van een hongerige leeuw, maar het is niet logisch om niet om opslag te vragen omdat je bang bent. Door alle risico’s op afwijzing uit te sluiten zul je nooit nieuwe dingen leren en gaan er mooie kansen aan je voorbij. Er is geen garantie of mensen je presentatie boeiend vinden of dat je vrienden je nieuwe idee steunen maar als je het niet probeert weet je het nooit. Door het altijd op veilig te spelen zul je ook nooit het gevoel ervaren als iets wel lukt!

3 Je probeert het iedereen naar de zin te maken
Een andere manier om afwijzing te voorkomen is door het iedereen naar de zin te maken. Door altijd ja tegen iedereen te zeggen en dingen te doen waar je eigenlijk niet achter staat zullen anderen je zeker aardig vinden – sowieso voor even. Maar op de lange termijn werkt dit niet. Het is onmogelijk om iedereen altijd tevreden te houden. Want jij kunt niet verantwoordelijk zijn voor de emoties van andere mensen. Het iedereen naar de zin maken kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

4 Je spreekt je niet uit
Het is eng om je mening te geven, vooral als jouw mening afwijkt van die van anderen. Maar door jezelf niet uit te spreken en niet voor jezelf op te komen doe jij jezelf te kort. Je kunt niet van mensen verwachten dat ze weten wat jij wilt als jij je niet uitspreekt.

5 Je gedraagt je passief-agressief
Je kunt aan een vriend vertellen dat jouw familie zo egoïstisch is omdat ze je niet hebben geholpen met verhuizen. Maar je had ook de telefoon kunnen pakken om ze te vragen of ze je willen helpen met verhuizen. Op deze manier leg jij de druk op je vriend die zich nu bijna verplicht voelt om je te helpen. Maar op deze manier afwijzing voorkomen is manipulatie. Hints geven of klagen zijn voorbeelden van hoe mensen die bang zijn voor afwijzing een directie confrontatie vermijden.

Afwijzing doet pijn en het vermijden is een korte termijn oplossing. Maar door afwijzing te vermijden zul je op de lange termijn problemen krijgen. Afgewezen worden is niet het eind van de wereld, iemand mag nee tegen je zeggen. Door te leren dat je niet hoeft te stressen als je afgewezen wordt kan zeer goed zijn voor je zelfvertrouwen. Wanneer je merkt dat het eindelijk niet zo erg is als dat jij het in je hoofd had dan zul je uiteindelijk misschien meer de houding krijgen van: “niet geschoten is altijd mis”.