Relaties

Ben je te empathisch in je relatie? 4 Manieren om hier achter te komen

5 dingen die je kunnen helpen om veranderingen te accepteren

Meryl Streep heeft ooit gezegd: “Één van de mooiste eigenschappen van de mens is dat we empathisch vermogen hebben.” Empathie tonen, oftewel je in iemand anders kunnen inleven. Iemand anders zijn emoties kunnen voelen en begrijpen, vaak iets wat we belangrijk vinden wanneer we een relatie hebben. Want onderzoek heeft uitgewezen dat empathie wordt geassocieerd met meer intimiteit en tevredenheid in een relatie.

Hoewel een gedeelte van onze empathie aangeboren is kan empathie ook worden aangeleerd. Volgens onderzoek kunnen we, als we willen, veranderen en meer empatisch vermogen tonen naar anderen. Maar er zijn ook mensen die zich iets wat te goed kunnen inleven in anderen en voor die personen zitten er soms negatieve consequenties aan verbonden. Kan iemand te veel empathie tonen? Lees verder om er achter te komen of jij in je relaties misschien wat te veel empathie toont voor de ander.

1 Je zet de behoeften van je partner consequent voor je eigen behoeften
Wanneer je zo gevoelig bent voor de gevoelens en behoeftes van je partner dat het je doel wordt om hem of haar zo gelukkig mogelijk te maken dan toon je te veel empathie (vooral als dit ten koste gaat van je eigen geluk). In een goede relatie hoort empathie van beide kanten te komen. Met twee individuen die hun eigen behoeften en verlangens prioriteren naast die van hun partner en die mindful met beide behoeften omgaan. Want wanneer jij jezelf constant op de tweede plek zet dan wordt de relatie op een gegeven moment onbevredigend voor jou. Omdat jij niet de dingen krijgt die voor jou belangrijk zijn.

2 Je ontwijkt moeilijke gesprekken omdat dit je partner ongemakkelijk laat voelen
Hoewel er in elke relatie meerdere redenen kunnen zijn om moeilijke gesprekken niet aan te gaan is het soms nodig om samen te praten en om onderwerpen bespreekbaar te maken. Wanneer je niet over belangrijke zaken in je relatie wilt praten omdat jij jouw partner niet ongemakkelijk wilt laten voelen dan werkt je empathie tegen je. Hoewel moeilijke gesprekken niet leuk zijn is het wel goed voor je relatie om dingen te bespreken. Zodat verschillen en discussies besproken en opgelost kunnen worden. Je empathie gebruiken om een constructief gesprek aan te gaan is goed, maar om zo empathisch te zijn dat sommige onderwerpen nooit ter tafel komen is niet goed.

3 Wanneer je partner ergens mee worstelt dan worden zijn of haar gevoelens de jouwe en heeft dit invloed op jouw welzijn.
Wanneer je partner door een moeilijke tijd gaat door bij voorbeeld stress of een depressie dan is het goed om hem of haar te steunen en te helpen. Maar wanneer je te empatisch bent, word je meegetrokken in de negatieve spiraal en komt je eigen welzijn in gevaar.

4 Je bent je eigen behoeften en verlangens kwijt
Omdat je zo gefocust bent op de gevoelens en behoeftes van je partner kan het zijn dat je het op een gegeven moment moeilijk te bepalen vindt wat jij vindt of wilt in een bepaalde situatie. Je wordt misschien te afhankelijk van je partner om beslissingen te nemen. Je denkt wellicht eerst aan wat hij of zij wilt voordat je zelf je keuze maakt.

Betekent dit dan jij je empatisch kant maar over boord moet gooien? Nee natuurlijk niet, maar we willen je wel graag 2 tips geven om meer balans te vinden.

1 Wees empatisch met jezelf
Wanneer je zo gefocust bent je partner dat je het moeilijk vindt om jouw gevoelens te onderscheiden van die van hem of haar dan is het tijd om in contact te komen met je gevoel. Mediteren helpt bijvoorbeeld goed om weer in contact te komen met je hart. En wanneer je op je gemak bent met je eigen gevoel dan kun je proberen om deze gevoelens te communiceren aan je partner.

2 Weet dat jij niet verantwoordelijk bent voor de emoties van anderen
We hebben altijd de mogelijkheid om te kiezen hoe we op bepaalde situaties reageren. Niemand is verantwoordelijk voor de gevoelens van je partner behalve hij of zijzelf.

Laat een reactie achter