Geluk

Angst; je grootste vijand of grootste drijfveer

6 signalen dat je relatie niet goed voor je is

Angst wordt gezien als iets negatiefs, maar het ligt eraan hoe je er zelf mee omgaat. Ga je de strijd aan, overschrijd jij je grenzen en groei je of loop je ervoor weg en beïnvloedt het de rest van je leven? We weten allemaal dat je als persoon groeit wanneer je eens een stap buiten je comfort zone zet. Angst is hetgeen wat ons hierin tegenhoudt.

Ik ben erachter gekomen dat ik niet streng, maar wel beschermend ben opgevoed. Mijn ouders zijn voorzichtig en gaan veelal met (nieuwe) situaties uit van het ergste. Wat als? Stel dat? Aan de ene kant heel verstandig, aan de andere kant ontzettend zonde. Ik ben ook altijd bang voor het onbekende geweest en ben dit nog steeds. Uit m’n comfort zone? Waarom iets nieuws proberen als het op deze manier ook oké gaat? Omdat af en toe een risico nemen je op veel mooiere plekken brengt en je in het leven geen genoegen moet nemen met oké. 

-> 7 manieren waarop moedige mensen omgaan met angst

Op een bepaald moment merkte ik dat m’n vuurtje gedoofd was, ik kreeg nergens energie van, het bruiste niet meer… Hoogste tijd voor verandering. Wanneer je je dit realiseert en openstaat voor iets nieuws zul je merken dat er allerlei deuren opengaan om je de weg te wijzen naar een nieuw avontuur.

Hoe kom je er achter of je geen nieuwe dingen doet vanuit angst of dat je dit niet doet omdat je intuïtie aangeeft dat het niet het juiste voor je is? Diep van binnen weet je dit. Het eerste gevoel wat bij je op komt als je eraan denkt. De seconden erna spelen ervaringen uit het verleden een rol en beïnvloeden je gevoel.

-> Angst en perfectionisme, een perfecte match

Neem eens een risico en onthoud dat uiteindelijk elke keuze die je maakt goed is. Alles gebeurt om een reden. Iets kan eerst voelen als een verkeerde beslissing, maar als je er afstand van neemt, zul je zien dat ook deze beslissing je weer iets moois heeft gebracht of je iets heeft geleerd.

De enige beslissing die je moet nemen is ‘wil ik gelukkig zijn of wil ik niet gelukkig zijn?’ Zo simpel is het. Als je deze beslissing hebt genomen wordt alles duidelijk en gaat alles vanzelf.

Naast angst voor het onbekende zijn we bang voor veel meer. Bang om afgewezen te worden, bang om niet aardig gevonden te worden, bang om fouten te maken, bang om alleen te zijn and so on. Vanaf onze geboorte vormen bepaalde gebeurtenissen en ervaringen onze gedachten. Alles slaan we op. Wat we eigenlijk moeten doen is alles wat er gebeurt te accepteren en te laten gaan. Als jij jezelf er elke dag op wijst niet te klagen of ergens in te blijven hangen, maar het te accepteren en los te laten zul je zien dat je er steeds beter in wordt. Je leven wordt een stuk aangenamer.

->Waarom sommige angsten soms zo lastig te overwinnen zijn

Dit klinkt misschien bot of rigoureus, maar uiteindelijk gebeuren dingen en heeft onze psyche hier nul invloed op.

Ik kan bijvoorbeeld erg stressen als iets niet loopt zoals gepland. In Bangkok miste ik mijn vlucht naar Vietnam, omdat ik geen visum had. Paniek! Naast me stond een Duitse jongen met hetzelfde probleem en zei ’the best thing we can do is to let it go and find some beer’. Hij had gelijk, er viel niets meer aan te doen en ik kon weer lachen. Als beloning kregen we ’s avonds een mega grote vallende ster te zien.

Accepteren en loslaten is alles wat we moeten doen. Waarom zouden we onze energie steken in iets wat al is gebeurd? Of in iets waarvan we denken dat nog komen gaat? Leef in het nu in plaats van in het verleden of heden. Als je jezelf betrapt op gedachten over gisteren of morgen wuif ze dan weg, jij bent de baas. Oefening baart kunst.

Je gedachten, gevoelens en zelfs persoonlijkheid worden allemaal beïnvloed door je angsten. Het bouwt muren om je heen ter bescherming. We proberen situaties die we eng vinden te vermijden of bieden weerstand. Als we het uit de weg gaan, is het er ook niet.

-> 5 krachtige stappen om je angsten en zenuwen te kalmeren

Helaas zit het er al door iets wat in het verleden is gebeurd en opgeslagen. Onbewust lijden we. We doen er namelijk alles aan om ervoor te zorgen dat de angst niet gereactiveerd wordt. Alles wat we doen is de controle houden over ons eigen gebouwde fort. Onze veilige wereld. Denken we.

Eigenlijk zorgen we hier voor het tegenovergestelde. Ik voelde me een tijdje gevangen. Gevangen in de branche waar ik acht jaar werk, gevangen in Amsterdam, gevangen in m’n eigen hersenspinsels. Als je hier niets mee doet zorgt je lichaam er wel voor dat je niet anders kunt. Ik heb m’n biezen gepakt en ben naar Azië vertrokken voor zes weken. Weg uit de bel waarin ik leefde.

Ik was eindelijk alleen, hoefde met niemand rekening te houden, kon zelf beslissen waar en wanneer ik ging slapen, eten, zwemmen, scooteren en doorreizen. Al fietsend door Hoian kwam ik erachter dat geluk niet afhangt van externe factoren, maar in jezelf zit. Oké, ik was in Vietnam met lekker weer, lekker eten en vriendelijke mensen, maar het was de vrijheid wat me zo gelukkig maakte.

-> Vrijheid komt als we angsten overwinnen

Kies voor jezelf, er is niemand anders die dat doet. Stap eens uit je fort, letterlijk en figuurlijk. Er is nog zo veel meer. Echte vrijheid ligt aan de andere kant van de muren.

Geschreven door: Carmen Kleinsman