Gezondheid

9 dagelijkse gewoontes die je kans op depressie aanzienlijk verhogen

9 gewoontes die je kans op depressie aanzienlijk verhogen

Door deze gewoontes te vermijden kun jij, volgens onderzoekers, je stemming verbeteren en je kans op het krijgen van een depressie verminderen.

1 Het eten van bewerkte voeding
Even snel een hotdog of zakje chips nemen kinkt als een lekkere snack tussendoor, maar te veel bewerkte voeding zorgt ervoor dat jij je neerslachtig gaat voelen. Tijdens een studie onderzochten onderzoekers de eetgewoontes van meer dan 3.000 mensen en ze kwamen erachter dat personen die de meeste bewerkte voeding aten ook de hoogste niveaus van depressie ervoeren. De deelnemers die de meeste fruit en groenten aten voelden zich juist het minst depressief.

2 Te veel tijd alleen doorbrengen
Af en toe tijd alleen doorbrengen kan juist heel goed zijn voor je mentale gezondheid. Het zorgt ervoor dat je problemen makkelijker oplost, je dieper nadenkt en je meer geconcerteerd werkt. Maar te veel tijd alleen kan het risico op depressie juist vergroten. Om jezelf hiertegen te beschermen is het belangrijk om vriendschappen en relaties op te bouwen met anderen. Zo zie je maar weer dat vrienden super belangrijk zijn voor onze gezondheid.

3 Multitasking op je media-apparaten
Met smartphones, laptops, tv’s en streaming services die constant smeken om je aandacht is het heel normaal geworden om tegelijkertijd media tot je te nemen op meerdere apparaten tegelijk. Geschat wordt dat in de afgelopen 10 jaar het multitasken op media apparaten met 119% is toegenomen. Voor veel mensen is het een gewoonte geworden om door hun telefoon te scrollen terwijl ze tv kijken. Een studie waarbij 318 mensen werden onderzocht wees uit dat mensen die regelmatig multitasken met hun media meer symptomen van depressie en sociale angststoornissen hadden. Probeer daarom niet naar meer dan 1 scherm tegelijkertijd te kijken en probeer de tijd dat je op een schermpje staart zo veel mogelijk te beperken.

4 Tijd doorbrengen met negatieve mensen
Kritische en negatieve opmerkingen van je vrienden, manager of partner hebben meer invloed op je dan je denkt. Het kan je een depressief gevoel en vaak in de buurt zijn van iemand die je negatieve energie geeft kan problematisch zijn. Probeer daarom relaties met mensen te aan te gaan die positief zijn in plaats van met mensen die op elke keuze die je maakt kritiek hebben. Door je te omgeven met positieve mensen zie jij het leven zonniger in, waardoor je minder kans hebt op het ontwikkelen van een depressie.

5 Roken
Je bent je er vast wel bewust van dat roken slecht is voor je gezondheid, maar onderzoek toont aan dat roken er ook voor kan zorgen dat jij vatbaarder bent voor depressie en sociale angststoornissen. Nog een reden om te stoppen met deze ongezonde gewoonte!

6 Te veel tijd in de stad doorbrengen
Het leven in de stad kan geweldig zijn: heerlijk restaurantjes, openbaar vervoer en een bruisend nachtleven, maar te veel tijd doorbrengen in een stad kan slecht zijn voor je mentale gezondheid. Volgens onderzoek wordt het leven in de stad gelinkt aan meer stress en mentale ziektes (vooral depressie). Je kunt dit risico verkleinen door regelmatig naar het park te gaan of een korte break te nemen van je geliefde stad.

7 Te laat naar bed gaan
Volgens onderzoek hebben mensen die laat naar bed gaan vaker negatieve gedachtes gedurende de dag welke worden gelinkt aan depressie. En de mensen die juist vroeger naar bed gingen hadden minder negatieve gedachtes. Voor de meeste gedachtes geldt dat het beste tijdstip om te gaan slapen tussen 20.00 uur en 24.00 uur is.

8 Lui zijn
Te veel tijd voor de tv doorbrengen kan een flinke impact op je mentale gezondheid hebben. Bewegen en het hebben van belangrijke projecten zorgen ervoor dat je stemmig verbetert en dat het risico op depressie vermindert. Door te bewegen maak je ‘feel good’ chemicaliën aan en door jezelf mentaal uit te dagen zorg je voor doelen in je leven.

9 Hormonale anticonceptie
Ongeveer 62% van de Amerikaanse vrouwen (die in hun vruchtbare levensfase zitten) gebruikt anticonceptie en daarvan kiest 67% voor hormonale anticonceptie zoals de pil of injecties. Maar volgens een Deense studie verhoogt hormonale anticonceptie het risico om je depressief te voelen. Als je het gevoel hebt dat je anticonceptie invloed heeft op je dagelijks leven is het goed om eens een afspraak met je huisarts te maken om samen eens te kijken naar andere oplossingen.

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl