Burn-out Gezondheid

8 signalen dat je te veel stress hebt (zonder dat je dit door hebt)

Introvert? Dan komt dit je bekend voor

Stress kan de oorzaak zijn van veel van onze klachten. Stress verzwakt je immuunsysteem, het kan je ziek maken en het kan voor pijnklachten zorgen. Maar wist jij dat wanneer je te veel stress ervaart het dan kan zijn dat je deze stress niet eens meer voel? Terwijl het natuurlijk nog wel in je lichaam zit. Onderstaand zie je 9 signalen die erop kunnen duiden dat je te veel stress ervaart en het echt rustiger aan moet doen.

1 Je lichaam heeft pijn
We luisteren vaak niet naar de milde signalen die ons lichaam ons geeft, we luisteren vaak pas wanneer het lichaam tegen ons begint te schreeuwen dat er iets moet veranderen. Wanneer je te veel stress ervaart dan begint je lichaam het te begeven. Je kunt last krijgen van buikpijn, diaree, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn etc. Wanneer pijn hebt in je lichaam, wees je hier dan bewust van. Negeer de signalen die je lichaam je geeft niet. Je bent niet zomaar misselijk, ervaart een druk op je borst of hebt hoofdpijn, dit is je lichaam die je wat wil zeggen. Accepteer dat je te lang aan te veel stress hebt blootgestaan en dat er iets moet veranderen.

2 Je slaapt niet goed
Elke verandering in je slaappatroon, of het nou te veel slapen is door oververmoeidheid of niet in slaap kunnen vallen, is belangrijk en moet aandacht aan gegeven worden. Meditatie, sporten en een gezond dieet zal je helpen bij je slaapproblemen. Maar uiteindelijk moet je naar de bron van je probleem. Pieker je ’s nachts te veel? Heb je nachtmerries? Slaappatronen kunnen veranderen met de leeftijd, maar wanneer je te veel stress ervaart is slaap één van de eerste dingen die wordt beïnvloed door stress. CBD-olie kan helpen bij het inslapen en verbetert de duur van de slaap. Sommigen vinden zelfs dat het de kwaliteit van de slaap verbetert. Het is wel belangrijk om CBD-olie van goede kwaliteit te gebruiken, zoals bijvoorbeeld die van CBD olie-shop.

3 Je gewicht schommelt
Eet je te veel of vergeet je te eten? Stress vertraagt je metabolisme en hierdoor kan het zijn dat je aankomt. Een verandering van je eetpatroon is een signaal van onze emoties en ons lichaam. Maar stress kan er ook voor zorgen dat je juist afvalt. Of eet je veel zoetigheid? Eet je niet voldoende? Ons lichaam is onze machine en hoe we onszelf behandelen hangt af van de manier waarop we om gaan met onze emoties.

4 Je kunt niet stoppen met nadenken over je werk of over je problemen
Wanneer jij je niet tijdelijk kunt afsluiten van je werk, je financiën en andere uitdageingen dan heeft stress je in de tang. Je kunt geen oplossing vinden totdat je loskomt van het probleem. Constant zorgen maken kan zorgen voor mentale en fysieke problemen. Wanneer je altijd je telefoon aan het checken bent, je mails bijhoudt en je op andere manieren constant in communicatie met je werk staat dan is het tijd om je te realiseren wat er nou eigenlijk belangrijk is in het leven?

5 Je kunt je niet ontspannen
Wanneer je het vermijdt om stil te zijn dan is dit een teken van te veel stress. Wanneer je niet rustig een wandelingetje kunt maken, even rustig kunt zitten, rustige yoga oefeningen kunt doen of gewoon even alleen met je eigen gedachten kunt zijn dan is er een kans dat je te veel stress ervaart. Wanneer je constant onrust voelt en jij je niet kunt ontspannen dan is het tijd om na te gaan waar deze onrust vandaan komt.

6 Je kunt weinig geduld voor anderen opbrengen
Één van de eerste signalen van te veel stress is dat je niet meer het geduld voor andere mensen kunt opbrengen. Wanneer je snel uit je vel springt en boos bent dan is de kans groot dat je onder te veel spanning staat. Soms moeten we onszelf kwetsbaar opstellen en om hulp vragen. Het gebrek aan geduld met anderen en jezelf is teken dat je het rustiger aan moet doen.

7 Je hebt stemmingswisselingen
Wanneer je merkt dat je het ene moment gelukkig bent en het andere moment in tranen uitbarst, dan zijn je hormonen wellicht uit balans door te veel stress. Alles voor jezelf houden en alles alleen dragen helpt hier niet mee. Zorg dat je hulp krijgt. Praat met anderen, maak de tijd om erachter te komen wat deze gevoelens veroorzaakt. Stress pleegt niet alleen een aanslag op je lichaam en geest, maar ook op je relaties.

8 Je hebt haaruitval
Volgens Carolyn Jacob, oprichter en medisch directeur van het Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology verliezen mensen ongeveer 100 haren per dag, de meeste mensen hebben dit niet eens door. Maar soms kan je door een stressvolle periode opeens veel meer haar verliezen dan normaal. Dus wanneer je merkt dat je opeens veel meer haar verliest dan normaal dan is het goed om eens na te gaan of jij onder te veel stress staat.

We staan allemaal onder erg veel druk. Maar het is onze eigen verantwoordelijk om stil te staan bij de dingen die echt belangrijk zijn. Luister naar je lichaam en zorg er goed voor. Het leven is te kort om constant onder zo veel spanning te staan.

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl

Powerofpositivity.com