Relaties

6 Gewoontes die slecht zijn voor je relatie

Beperk de stress van een scheiding

Gewoontes zijn moeilijk te doorbreken, vooral wanneer ze zijn ontwikkeld tijdens een lange relatie. Maar wanneer je het gevoel hebt dat er iets mist in je relatie of dat er iets niet klopt, maar je weet niet precies wat het is dan weet je dat er iets is veranderd. Dit kan komen omdat jullie gewoontes hebben ontwikkeld die niet goed zijn voor de relatie.

Onderstaand zie je 6 gewoontes waar je voor uit moet kijken. Plus suggesties over hoe je deze gewoontes kunt doorbreken.

1 Wachten tot je partner initiatief neemt
De gewoonte om te denken dat je partner het initiatief moet nemen om jou te benaderen en dat hij de eerste stap moet zetten om affectie te tonen. Volgens onderzoek zijn vooral vrouwen hier afwachtend in en verwachten zij dat hun partner de eerste stap zal zetten.

Wanneer je gelooft dat je partner het initiatief moet nemen dan zal dit ervoor zorgen dat jij altijd een afwachtende houding aanneemt, ook als je al lang bij elkaar bent. Niet alleen is dit slecht voor je eigen behoeften, het kan ook het signaal naar je partner sturen dat je niet genoeg geïnteresseerd in hem bent.

Probeer ook deze gewoonte te breken door ook eens initiatief te tonen. Dit kun je doen door terug te denken aan momenten dat jij het intitiatief nam en dat dit goed uitpakte (kan ook buiten je relatie zijn). Volgens onderzoek kan dit gevoel wat je oproept door hier aan terug te denken genoeg zijn om ervoor te zorgen dat jij het gevoel krijgt dat het oké is om ook controle te nemen. Je partner zal waarschijnlijk blij verrast zijn!

2 Constant ruzie maken over dezelfde dingen
Het is zo makkelijk om verwikkeld te raken discussies, zeker in ééntje die zich blijft herhalen. Je kunt misschien helaas zelfs al voorspellen hoe deze discussie gaat aflopen.

In plaats van weer in dezelfde routine te stappen over bijvoorbeeld een badkamer die schoongemaakt moet worden, is het beter om hier op een rustig moment over te beginnen. Wanneer jullie kalm over het probleem praten kunnen jullie wellicht samen een oplossing vinden.

Wanneer jouw partner op dat moment een gewoonte van jou ter sprake brengt die hij irritant vindt, wees dan ook bereid om zelf iets te veranderen en water bij de wijn te doen.

3  Je partner voor lief nemen
Dit is een gewoonte die er snel insluipt als je al lang bij elkaar bent. Op zich geen slechte gewoonte want het betekent ook dat jij en je partner op elkaar bouwen en elkaar vertrouwen. Want het is fijn om te weten dat je partner jouw buien tolereert.

Maar aan de andere kant kan het ook betekenen dat jij je partner niet meer bedankt als hij lieve dingen voor je doet, omdat je dit gewend bent. Neem wat tijd om stil te staan bij de dingen die je partner voor je doet en laat hem weten hoeveel hij voor je betekent.

4 Te serieus zijn
Merk jij ook dat je meer met je vrienden of collega’s lacht dan met je partner? Omdat we vaak zo druk zijn met ons gezin en het huishouden vergeten we soms dat er dingen gebeuren die grappig zijn. Wanneer je druk bent en opgaat in de dagelijkse gewoontes van het gezinsleven kan het zijn dat je niet meer openstaat voor de grappige dingen die er in je eigen gezin gebeuren.

5 Niet samen eten
Wanneer je het beiden ontzettend druk hebt kan het lastig zijn om samen te eten. Dagelijkse drukke schema’s kunnen er soms voor zorgen dat jij je partner alleen af en toe ‘tegen’ komt thuis.

Maar samen eten zorgt er juist voor dat slechte gewoontes worden doorbroken. Gewoontes als dingen te serieus nemen of elkaar voor lief nemen. Probeer daarom regelmatig samen te eten zonder afleidingen en geniet van elkaar.

6 Te veel tijd aan je smartphone of tablet besteden
Professor Sherry Turkle claimt dat we het vermogen om één-op-één met elkaar te praten kwijt raken. Als jij en je partner niet bij elkaar zijn, zijn mobieltjes en tablets een goede manier om met elkaar in contact te blijven. Maar als je met je partner bent vormen deze apparaten vooral een afleiding. Wanneer jullie je thuis niet door een maaltijd heen kunnen slaan zonder je mobieltje op tafel dan schuilt er misschien een groter probleem. En als dat zo is kan het goed zijn om bovenstaande gewoontes te doorbreken.

Psychologytoday