Geluk

5 tips om gemakkelijker je grenzen aan te geven

Eerste hulp bij tegenslag
Avatar foto
Geschreven door Anja de Die

Ik heb zelf ervaren dat het soms best lastig is om nee te zeggen. Soms omdat de JA er al uit is voordat je er erg in hebt. En ook omdat ik het fijn vind om anderen te helpen. Of het handig is om altijd ja te zeggen? …… Nee! Ik heb geleerd hoe het anders kan, zodat ik beter mijn eigen grenzen kon bewaken.

Het belang van grenzen stellen

Er zijn allerlei redenen te noemen waarom mensen het lastig vinden om hun grenzen te stellen.
Misschien herken je dat je anderen niet wilt teleurstellen? Of je gaat conflicten liever uit de weg. Je vindt het belangrijk dat anderen je aardig vinden. Je stelt hoge eisen aan jezelf en je moet toch alles zelf kunnen? Niet zeuren gewoon doorgaan. Of je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat de reden ook is waarom je het lastig vindt grenzen te stellen, diep van binnen weet je wel dat het belangrijk is óm ze te stellen.

Wanneer je jouw grenzen overschrijdt of ze worden overschreden, dan voelt dat niet goed. Mensen kunnen letterlijk klachten ervaren van het niet stellen van grenzen, zowel lichamelijk als geestelijk.

Zelf was (en ben) ik goed in het zorgen voor anderen. Zei vaak ja om anderen te plezieren. Én het gaf mij ook veel voldoening. Tot het moment dat het teveel ging schuren. Wat wilde ik nou eigenlijk zelf? Ik wilde ja zeggen op de momenten dat het ook écht oké voor mij was om ja te zeggen, zonder daarbij aan mijn eigen behoefte voorbij te gaan.

Ik leerde dat als je nee zegt tegen anderen, je ja zegt tegen jezelf.
En ja, dan heb je daar de consequenties van te nemen. En die zijn vaak lang niet zo erg als je zelf van tevoren denkt. Wat zal die ander wel niet denken als ik nee zeg…?  Echter in 9 van de 10 keer is het voor de ander helemaal oké. Zeker als je uitlegt waarom je nee zegt.

Een grens aangeven biedt duidelijkheid voor twee

Wat levert het je op als je grenzen stelt?
Geven en nemen komt meer in balans. Het vergroot jouw zelfrespect. Het geeft meer zelfvertrouwen. En het is beter voor je lichamelijk en geestelijke gezondheid.

Waardoor je bijvoorbeeld gaat ervaren dat….

  • je meer ontspannen bent waardoor de sfeer in het gezin en/of werk verbeterd
  • de mensen om je heen voelen dat jouw “ja” nu een echte “ja” is en bijv. de omgang of op het werk de samenwerking met anderen makkelijker/prettiger verloopt.
  • je meer tijd hebt om ook dingen voor jezelf te doen
  • je ook dat gaat doen wat voor jou belangrijk is

Hoe doe je dat dan, grenzen aangeven? Naar jezelf, je partner, je (puber-) kind, je werkgever, collega etc.

5 tips om grenzen te stellen

Bewustwording: weet je wáár jouw grenzen liggen?
Heb je daar al eens écht over nagedacht?

Stel voor jezelf een paar heldere, concrete grenzen op. Regels die horen  bij wat jij belangrijk vindt, jouw normen en waarden. Als je je bewust bent van jouw grenzen kun je ze (h)erkennen én beschermen.

2 Respect van anderen begint met respect voor jezelf.image1-3
Je kunt niet van anderen respect vragen als je het niet eerst aan jezelf geeft. Sta voor wie je bent en wat je wilt. Respecteer jouw mening net zo goed als die van de ander. Ze zijn allebei evenveel waard. Pas dan kun je voor jezelf opkomen.

3 Maak een lijstje van wat jou energie geeft en wat je energie kost.
ls je teveel dingen op een dag doet die je energie kosten, is het tijd om grenzen te stellen en andere keuzes te maken. Ga meer energiegevers doen.

4 Hoe breng jij jouw grensboodschap over?
Op het moment dat jij jouw grens aan de ander stelt en die ander (h)erkent dit niet, vraag jezelf dan af hóe jij je boodschap overbrengt. Met welke tonaliteit van je stem, met welke lichaamshouding. Kom je écht overtuigd over of is daar nog winst te halen.

5 Realiseer je dat je altijd een keuze hebt!                                  
Nee is ook een antwoord.

En uiteindelijk gaat het niet alleen om het leren van nee zeggen. Maar vooral ook om ja te zeggen tegen je eigen behoefte, tegen wat jij belangrijk vindt.

www.inzicht-in-zicht.nl

Over de schrijver

Avatar foto

Anja de Die

Mijn missie is om andere mensen te inspireren en te begeleiden in het gaan van hun eigen pad. Wat er op je pad komt daar heb je weinig tot geen invloed op, wel op de manier waarop je ermee omgaat. Daarin heb je altijd zelf een keus. Ik geef trainingen en coaching en maak daarbij gebruik van o.a. NLP, Oplossingsgericht Werk en Systemisch Werk.