Geluk

5 krachtige stappen om je zenuwen en angsten te kalmeren

Ik ben niet verlegen, maar introvert

Angst kan zeer nuttig zijn. Het waarschuwt ons voor gevaarlijke situaties. Het kan ons ook motiveren om die afspraak met de dokter toch maar te maken. Gezonde zenuwen kunnen ons ook helpen concentreren. Dat is een normale en gezonde relatie met angst. Maar het kan ook anders.

Want wanneer zenuwen, angsten en onrust steeds vaker de kop op steken dan is dit hartstikke lastig. Want zenuwachtig zijn om een rondje te fietsen of om even de stad in te gaan, dat is geen waarschuwing meer, nee dat is ronduit vervelend. Daarnaast kan het ook fysiek ongemak teweeg brengen zoals hyperventilatie, hartkloppingen, benauwdheid, duizelig of zelfs een paniekaanval.

Wanneer je last hebt van angsten en nervositeit dan kunnen onderstaande tips je hopelijk verlichting brengen:

1 Stap in het moment
Wanneer je merkt dat jij je zorgen maakt over dingen in de toekomst dan kun je dit doorbreken door op je lichaam te focussen. Identificeer eerst de signalen van je lichaam (gespannen spieren, benauwdheid, duizeligheid, hartkloppingen, etc.). Neem dan een pauze door een aantal keer diep in en uit te ademen. Focus je vervolgens op het moment (wees je bewust van waar je bent, waar je zit en wat je voelt) en wat er nu gebeurt.

-> 7 manieren waarop moedige mensen omgaan met angst

Dit klinkt misschien simpel of onzinnig maar door je op je lichaam te focussen, ben je automatisch gefocust op het hier en nu. Op deze manier zit je niet gevangen in die vicieuze cirkel over gedachtes over de toekomst.

2 Benoem je angst
Het monster onder je bed verliest zijn kracht wanneer je het licht aandoet en je ziet dat er alleen maar rommel onder je bed ligt. Dus begin met het benoemen van je angsten over de persoon, plaats of situatie die je later te wachten staat. Schrijf dan de volgende zin op: “Ik ben bang voor ….”. Herhaal deze zin zo vaak als nodig is en totdat er geen dingen meer die je kunt invullen.

-> 6 krachtige manieren om angst om te zetten in liefde

3 Verbreed je perspectief
Je bent een expert in het bedenken wat er in de toekomst allemaal kan gebeuren. Maar er is 1 klein probleem, je hebt geen controle over de toekomst. Dus zoals je dit eerder hebt gedaan met je lichaam, is het tijd om ook je gedachtes naar het nu te brengen.

Ga terug naar je lijst van angsten en schrijf achter elke angst: “Hier op dit moment weet ik in ieder geval zeker dat …..” en eindig elke zin met feiten over het huidige moment. En niet met de wat als scenario’s in je hoofd. (Feiten kunnen bijvoorbeeld dingen zijn die je nu voelt, ruikt, hoort, ziet of proeft. Maar het kunnen ook dingen zijn die je nu voelt)

-> Vrijheid komt als we angsten overwinnen

4 Probeer anders te denken
Het duurt wel even om echt in het moment te komen, in het heden. Maar nu je er dankzij bovenstaande oefeningen bent beland kun jij creatieve gedeelte van je brein aanspreken om nieuwe denkpatronen aan te meten. Je kunt mantra’s opschrijven: Ik ben – en vul de dingen in die voor jou waardevol zijn of waar je trots op bent (Ik ben krachtig, lief, zorgzaam, sterk etc). Deze gedachtes kunnen de angstige gedachtes vervangen. Dit zal je brein helpen om in de toekomst anders te gaan denken wanneer je weer angstig of zenuwachtig bent.

5 Vertrouw op jezelf
Stel jezelf 1 simpele vraag: Wat zouden je eigenwaarde en lef nu doen? Luister naar het antwoord en sta je zelf toe om je hierdoor te laten leiden (er zijn geen verkeerde antwoorden!).

Wanneer jij jouw relatie met je angsten wilt veranderen, sta je angsten dan toe om zich in je te bewegen en gebruik ze als een kans om in het nu te zijn. Hoe moediger je bent met het trotseren van je angsten, hoe meer zelfvertrouwen je op een gegeven moment krijgt.

-> Perfectionisme en angst: de ideale combinatie