Kinderen

10 Tips voor een goed gesprek met je puber

Zo help jij jouw dochter aan een gezond zelfbeeld
Avatar foto
Geschreven door Anja de Die

Help, mijn kind zit in de pubertijd. Een kreet die je regelmatig hoort van ouders met een puber. Je merkt dat het contact en de gesprekken veranderen. Ze gaan hun eigen mening vormen en eigen identiteit ontdekken. Een goede ontwikkeling, dat hebben ze als puber ook te doen. Je krijgt leuke discussies over wat ze bezighoudt en over wat zij belangrijk vinden. Ja, en ze worden ook kritischer, nemen niet meer zomaar alles van je aan. Dat botst nogal eens en leidt tot minder leuke discussies en meningsverschillen.

Hoe zorg je op de momenten dat het gesprek niet zo goed loopt of er discussie of ruzie is dat de communicatie op gang blijft, dat je in contact blijft?

Hier volgen 10 tips.

Belangrijk vóórdat je in gesprek gaat:
1Check allereerst bij je kind of dit het juiste moment is voor een gesprek. Daarmee neem je je kind serieus en geef je het een keuze. Is het niet het juiste moment bepaal dan samen wanneer je wel met elkaar in gesprek gaat.

2 Zorg zelf ook dat je op dat moment alle aandacht hebt voor je kind. Neem de tijd, toon oprechte aandacht, belangstelling en respect.

Belangrijk als je in gesprek bent:
3 Sluit aan bij de mogelijkheden van je kind. Met het ene kind lukt praten makkelijker dan met het andere. Praat je kind niet makkelijk, waak er dan voor dat je (met de beste bedoelingen) dingen invult, het gevaar is dat het gesprek stokt. Houd het gesprek op gang door open vragen te stellen (één voor één ;)) en je kind de tijd te gunnen om te antwoorden.

4 Houd oogcontact (zorg er o.a. voor dat je gedachten niet afdwalen) en neem een actieve luisterhouding in, zodat je kind zich gezien en gehoord voelt.

5 Luister naar gevoelens. Welke emoties spelen er op dat moment bij je kind én check of het klopt. “Het lijkt of je boos bent omdat ik…..,klopt dat”?

6 Onderbreek je kind niet. Onderzoek heeft aangetoond dat een gemiddelde persoon slechts 17 seconden luistert voordat hij de ander onderbreekt en zijn eigen ideeën gaat spuien. Je bent er in het gesprek niet op uit om je jezelf te verdedigen of om je kind terecht te wijzen. Het doel van het gesprek is de gedachten, gevoelens en verlangens van je kind te begrijpen.

7 Toon begrip. “Ik begrijp dat je boos, verdrietig, teleurgesteld etc bent…….. Je kind heeft het nodig gezien, gehoord en begrepen te worden. Als je eerst begrip toont kun je daarna vragen of je kind ook jouw zienswijze wil horen.

8 Gebruik “ik-boodschappen”. “ik maak me zorgen als je te laat thuis komt”, werkt beter dan wanneer je boos roept “Ben je nou alweer te laat.

9 Bied redenen aan. Pubers zijn geïnteresseerd in redenen en feiten. Vervang “omdat ik het zeg…” door “ laat me je uitleggen waarom”.

10 Breng humor in het gesprek, dan maakt het niet te zwaar.

Als je je realiseert wat je zelf kunt doen ter verbetering van de communicatie met je kind en bovenstaande tips meeneemt wanneer je in gesprek gaat zal je merken dat jullie communicatie en daarmee het contact met je kind verbetert.

www.inzicht-in-zicht.nl

Over de schrijver

Avatar foto

Anja de Die

Mijn missie is om andere mensen te inspireren en te begeleiden in het gaan van hun eigen pad. Wat er op je pad komt daar heb je weinig tot geen invloed op, wel op de manier waarop je ermee omgaat. Daarin heb je altijd zelf een keus. Ik geef trainingen en coaching en maak daarbij gebruik van o.a. NLP, Oplossingsgericht Werk en Systemisch Werk.