Geluk

10 Gewoontes die ervoor zorgen dat jij je gelukkiger voelt

10 manieren om gelukkiger te worden

Wanneer we denken aan geluk dan denken we vaak aan dingen die ons direct plezier geven – een dag op het strand, een heerlijke maaltijd of een leuk boek. Deze dingen geven ons inderdaad een gelukkig gevoel, maar ze zijn maar tijdelijk. Recente onderzoeken tonen aan dat echt geluk of tevreden zijn met je leven toch anders werkt. Onderstaand vind je daarom 10 manieren om ervoor te zorgen dat jij je blijvend gelukkiger voelt:

1 Creëer je eigen geluk (wacht niet af)
Elke seconde die je verspilt aan het wachten tot jouw geluk eindelijk eens om de hoek komt kijken is een seconde die je had kunnen gebruiken om je geluk te creëren. De gelukkigste mensen zijn niet de mensen met de meeste mazzel, het meeste geld of het mooiste uiterlijk; het zijn de mensen die hun best doen om gelukkig te zijn. Wanneer jij je eigen geluk wilt creëren dan is het belangrijk om hier een prioriteit van te maken. We werken zo hard om anderen blij en gelukkig te maken, maar pas op dat jij dit niet ten koste van je eigen geluk laat gaan.

2 Omgeef jezelf met de juiste mensen
Geluk is besmettelijk. Door jezelf te omgeven met gelukkige mensen kan je zelfvertrouwen groeien en stimuleer jij je creativiteit. Wanneer je omgaat met negatieve mensen dan heeft dit juist het tegenovergestelde effect en kun jij je juist minder gelukkig voelen.

3 Leven in het nu
Geen enkele hoeveelheid schuldgevoel kan je verleden veranderen en geen enkele hoeveelheid zorgen kan je toekomst veranderen. Het is onmogelijk om gelukkig te zijn als je constant ergens anders bent. Om in het nu te leven is het belangrijk om 2 dingen te doen: 1 accepteer het verleden. Wanneer je geen vrede sluit met je verleden dan zal het nooit weggaan en het zal invloed hebben op je toekomst. 2 accepteer de onzekerheid die de toekomst brengt. Piekeren heeft geen plek in het hier en nu.

4 Leer om van jezelf te houden
De meeste van ons kunnen de goede kwaliteiten van onze vrienden zo opnoemen, maar het kan voor sommigen moeilijk zijn om hun eigen kwaliteiten te waarderen. Leer te accepteren wie je bent en waardeer je sterke kanten. Onderzoeken tonen aan dat wanneer je van jezelf houdt je meer gezonde keuzes maakt, jij je mentale gezondheid verbetert en je minder geneigd bent om dingen uit te stellen.

5 Waardeer wat je hebt
De tijd nemen om te waarderen wat je hebt is niet alleen fijn om te doen, het is ook nog eens goed voor je stemming omdat is aangetoond dat het het stresshormoon cortisol met 23% vermindert.

6 Beweeg
Zelfs als je maar 10 minuten beweegt heeft je lichaam hier al baat bij, het zorgt ervoor dat je brein kan ontspannen en dat je meer controle over je impulsen krijgt. Gelukkige mensen plannen regelmatig tijd in om te sporten en gaan hiermee door omdat ze merken hoeveel baat ze hierbij hebben.

7 Vergeef, maar vergeet niet
Gelukkige mensen vergeven anderen zodat ze niet hoeven te leven met een wrok, maar ze zullen niet snel vergeten. De negatieve emoties die vrijkomen wanneer je een wrok koestert zorgen voor een stressreactie. En stress is enorm slecht voor je lichaam en stemming. En door niet te vergeten wat er is gebeurd kun jij je beschermen voor pijn in de toekomst.

8 Kom in contact met je gevoelens
Het onderdrukken van je emoties is slecht voor je, door te leren open te zijn over je emoties kun jij stemming verbeteren en je stress verminderen. Er is een studie geweest waarin zelfs werd gesuggereerd dat een lang leven wordt geassocieerd met de vaardigheid om je gevoelens uit te drukken.

9 Zorg voor voldoende slaap
Slaap is enorm belangrijk voor je stemming, concentratie en zelfcontrole. Als je slaapt heeft je brein de tijd om op te laden, zodat je weer alert en helder wakker wordt. Je energie, geheugen en concentratie verminderen allemaal wanneer je niet voldoende slaap krijgt. Slaap tekort zorgt voor de aanmaak van stresshormonen, zelfs als je geen stress ervaart. Gelukkige mensen maken een prioriteit van voldoende slaap omdat ze weten hoe belangrijk dit is.

10 Concentreer je op wat je wel kunt controleren
In plaats van te blijven hangen in dingen die je toch niet kunt veranderen, kun jij je beter focussen op dingen die je wel kunt aanpakken. Vaak laten we ons ‘neerslaan’ door negatieve dingen, maar dit is niet nodig. Ga niet bij de pakken neer zitten wanneer iets niet lukt of loopt zoals jij wilt, probeer een andere weg en wie weet lukt die wel.

Kun je wat hulp gebruiken bij je burn-out, hooggevoeligheid of heb je een andere hulpvraag? Plan dan een afspraak in met één van onze coaches. Kijk voor meer info op herhealth.nl/herhealth-e-coaching

Print

businessinsider.com